Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rekordhöga bostadspriser

Bopriserna fortsatte att stiga i februari, trots att boräntorna är på väg uppåt och trots hot om skärpta lånevillkor för nya bolånetagare. Därmed är priserna nu rekordhöga.

Priserna på bostadsrätter steg i riket med 2 procent i februari och villapriserna steg med 1 procent enligt Mäklarstatistik. Därmed ligger nu priserna på all time high. Det är bara i centrala Stockholm som bostadsrättspriserna ligger marginellt under toppnoteringarna från 2007.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Därmed fortsätter bopriserna stiga, trots alla varningar om att prisutvecklingen på sikt är ohållbar.

Riksbanken har flaggat för att räntan ska höjas i sommar eller tidig höst och Finansinspektionen ( FI) överväger att införa nya regler kring hushållens bolån. FI planerar att införa ett tak för belåningsgraden för nya bostadslån på mellan 75 och 90 procent av marknadsvärdet.

Ingen oro

– Vi märker inte någon oro kring för kommande räntehöjningar eller spekulationer om att bostadsbubblor påverkar marknaden just nu. Och vi gör bedömningen att bomarknaden kommer fortsätta att vara stabil framöver, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

– Bostadsbrist och de rekordlåga räntorna fortsätter att driva bostadsmarknaden och utbudet av villor och bostadsrätter är fortsatt lägre än efterfrågan.

Och det går allt fortare för säljare och köpare att komma överens om priset.

– Köparna tvekar inte. De är väl medvetna om att det blir räntehöjningar och att bankerna har tagit höjd när det gäller kraven på att låntagarna ska klara av kommande räntehöjningar, säger Lars-Erik Nykvist.

Det handlar om att nya bolånetagare ska klara av boräntor på 7–8 procent.

96 000 kronor kvadraten

Bostadsrättspriserna i Stockholms innerstad steg i februari med 1 procent och ligger nu i snitt på 55 763 kronor per kvadratmeter. I Oscars församling hittar man de högsta noteringarna. Där betalade en köpare 6,8 miljoner kronor för en lägenhet på 71 kvadratmeter, vilket motsvarar nästan 96 000 kronor kvadratmetern.

I centrala Göteborg och Malmö har bostadsrättspriserna stigit med 2 respektive 5 procent. Toppnoteringarna hamnade på runt hälften av Stockholms toppnoteringar.

Villapriserna låg stilla i Stockholm och Malmö. I Göteborg steg priserna med 2 procent.

– Det är bara oväntat snabba räntehöjningar och konjunkturoro som kan innebära lägre priser på bomarknaden, säger Lars-Erik Nykvist.

/TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.