Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rekord i brutna ben

Mölndals sjukhus slog rekord under måndagen med 130 ortopedpatienter på ett dygn. Handleds- och fotledsfrakturer dominerade.

Just nu är det högt söktryck på sjukhusen i Göteborg, något som är normalt för februari månad. Men läget på ortopedakuten i Mölndal har varit extremt under de senaste dagarna.

– De hade en av toppnoteringarna de senaste vintrarna, med 130 ortopedpatienter under måndagsdygnet, säger Lena Mattsson, SU:s presstjänst.

Ett extra team, en sjuksköterska och en undersköterska, fick kallas in i går på grund av det stora inflödet av patienter. Många av fallen var direkt kopplade till vintervädret, och många kom in med halskador.

Det stora antalet sjuka och skadade beror också på att de som varit bortresta över sportlovet söker vård för sina skador först när de är hemma igen.

– Det brukar alltid vara ett högt söktryck veckan efter sportlovet, säger Lena Mattsson.

Östra sjukhuset har också tagit emot ovanligt många akutpatienter de sista dagarna. På tisdagen var tillströmningen 30-40 procent över det normala.

Nu uppmanas patienter att ta kontakt med sjukvårdsupplysningen och sin vårdcentral i första hand, i stället för att söka sig till akutmottagningarna.