Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Teckning: KJELL NILSSON MÄKI

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Reinfeldt vårdar Alliansen

Alla ska vinna, alla ska bidra. Den principen har hållit ihop alliansregeringen i fyra år. Det är bra att Fredrik Reinfeldt fortsätter att sätta allianssamarbetet före partiegoismen.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Riksdagens högtidliga öppnande inleds alltid med gudstjänst i Storkyrkan. I år predikade Stockholms nyvalda biskop Eva Brunne – mot rasism:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du skall inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av ett enda skäl. Du är inte född i samma land som jag.

Då reste sig Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson upp och lämnade demonstrativt kyrkan tillsammans med större delen av sin riksdagsgrupp. En märklig reaktion av en partiledare som energiskt hävdar att hans parti inte härbärgerar några rasistiska åsikter. Men biskop Brunnes ord visste tydligen var de tog.

Statsministerns regeringsförklaring är alltid intressant. Men i år var den mest en transportsträcka. I riksdagens överfulla plenisal väntade alla på Fredrik Reinfeldts ministerlista. Skulle han vårda Alliansen eller driva igenom millimeterrättvisa för Moderaterna?

Det blev en salomonisk lösning. Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna får behålla departement och antalet statsråd trots röstförluster i valet. I stället utökade Reinfeldt regeringen med ytterligare tre moderata statsråd.

Den intressantaste ommöbleringen i regeringen är att integrations- och jämställdhetsdepartementet läggs ner. Nyamko Sabuni (FP) tar med sig jämställdhetsfrågorna till utbildningsdepartementet. Integrationsfrågorna fördelas mellan utbildnings- och arbetsmarknadsdepartementet.

Det är en förändring i linje med Fredrik Reinfeldts markering mot främlingsfientlighet i regeringsförklaringen:

– Något av det mest svenska vi har är vår tradition av öppenhet mot omvärlden ... Utan denna öppenhet hade Sverige varit ett fattigare land. Samtidigt finns stora brister i systemen för invandrares etablering i Sverige. De återspeglas i hög arbetslöshet och sociala problem i storstädernas förorter. Vi ser dem i bristande skolresultat och diskriminering på arbetsmarknaden. Lika sant som att vi i Sverige har dessa brister, lika sant är att det är dåligt fungerande system och strukturer som skapat problemen – inte de människor som kommit hit.

Det mesta i regeringsförklaringen är känt från Alliansens valplattform. Men Reinfeldt betonade klokt nog behovet av fortsatta reformer av sjukförsäkringen:

– Vi kommer att se över om regelverken och deras tillämpning fått icke avsedda konsekvenser för enskilda individer.

Bristerna är uppenbara. Nye socialförsäkringsministern Ulf Kristersson (M) måste se till att de undanröjs.

Fredrik Reinfeldt försökte också mota Sverigedemokraterna i grind genom att erbjuda Miljöpartiet "löpande diskussioner" och Socialdemokraterna uppgörelser "när förutsättningar ges".

Det första stora testet av samarbetsklimatet blir när Sveriges fortsatta engagemang i Afghanistan kommer upp till beslut i riksdagen. I sak är avståndet mellan regeringen och Socialdemokraterna litet. Avgörande blir om Mona Sahlin verkligen vill marginalisera Sverigedemokraterna eller om hon föredrar att kleta ner regeringen med Sverigedemokraternas röster.

GP 6/10 -10