Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Reinfeldt tror på spanskt nödlån

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tror att Spanien kommer att söka nödlån och nämnde i Ekots lördagsintervju siffran 80 miljarder euro:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-I realiteten talar vi om en av de största finansiella räddningsaktionerna som världen har sett.

Krismötet mellan eurozonens finansministrar, som genomförs via telefon, har inletts och enligt EU-källor diskuteras stöd på upp emot 100 miljarder euro till spanska banker, uppger AFP.

-Den summa som nu finns på bordet är så stor som 100 miljarder euro, men ingenting har ännu beslutats, säger en källa som uppger att telefonkonferensen mellan eurozonens finansministrar inleddes som planerat klockan 16 svensk tid.

Enligt Reinfeldt har spanska politiker haft en återkommande tendens att hävda att det inte finns några problem.

-De (Spanien) har haft en typ av tillgångsbubbla som har brustit med förgreningar in i det finansiella systemet.

Han är inte övertygad om att en bankunion med gemensam insättningsgaranti är lösningen i den akuta krisen.

-Jag skulle inte vilja ha det för Europa i det här läget därför att det liknar mycket förslaget om euroobligationer, det vill säga helt plötsligt ska man börja betrakta skulder som gemensamma fast de har byggts upp på högst olika sätt. Och det i länder där man fortfarande inte har gjort tillräckligt för att förstärka konkurrensförmågan och ha ordning i sina offentliga finanser. De som har skött sig får betala mer, de som har misskött sig slipper en del av kostnaderna för sin egen inaktivitet.

Reinfeldt tycker fortfarande att euron långsiktigt är en bra idé.

-Men den blev inte som det var tänkt, i den meningen att det krävdes stor skötsel för att få komma in i euron. Det är rätt uppenbart att länder som Grekland egentligen inte var redo. -Det kräver också fortsatt skötsel när man väl är inne i euron och flera länder har syndat, sade han i intervjun.

Spaniens svaga banker behöver minst 40 miljarder euro i nytt kapital, sade Internationella valutafonden, IMF, sent på fredagskvällen. Enligt Reuters ska en hjälpinsats till de spanska bankerna diskuteras inom eurogruppen i dag.

Siffran har satts utifrån stresstester av bankerna, men en IMF-tjänsteman sade att bankerna troligen behöver mer som en buffert för att klara omstruktureringar och låneförluster.

-Vi anser att stresstester är en god mätare men de är egentligen en lägsta nivå av vad som krävs, sade Ceyla Pazarbasioglu, som leder IMF:s stresstestgrupp.

Ofta, sade hon, behövs en buffert på 1,5 till 2 gånger så mycket för att övertyga marknaden om bankernas styrka.

Spaniens två största banker BBVA och Banco Santander är solida, men den övriga banksektorn har problem, uppger IMF enligt AFP.