Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Reinfeldt slår ifrån sig

Fredrik Reinfeldt tänker inte komma till Trollhättan.

IF Metalls klubbordförande Håkan Skött bjöd i dag in statsminister Fredrik Reinfeldt till att möta Saabs anställda, och förklara för dem varför regeringen inte vill godkänna att Vladimir Antonov går in som ägare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På frågan om regeringen har något emot Antonov som delägare i Saab svarar statsminister Fredrik Reinfeldt:

– Det är en noggrann prövning som måste göras. Jag kommer att vända mig mot alla de som hävdar att prövningen kan stå åt sidan.

Reinfeldt hänvisar samtidigt frågan vidare till Riksgälden.

– De är inte vi som haft att huvudsakligen göra den prövningen, utan vi har bett Riksgäldskontoret att förbereda detta på olika sätt. Det är bättre att de svarar för den prövningen. Det handlar om en enskild individ här och jag är försiktig med att uttala mig om ekonomiska förhållanden för en enskild person, säger han.

Det är inte aktuellt för statsministern att personligen åka till Trollhättan och förklara regeringens inställning och agerande.

– Vi har varje dag förklarat det som är regeringens utgångspunkt. Vi kommer att säkerställa att människor sätts främst och att det finns stöd för omställning, säger han.

Att åka till Trollhättan nu vore, enligt Reinfeldt, att framställa det som att Saabs framtid ligger någon annanstans än i händerna på ägare och ledning.

TT: Finns det en färdig plan, med budgetmedel avsatta, för att stödja de Saabanställdas omställning i fall det skulle bli konkurs?

– Jag vill inte medverka i att spekulera i något som inte har skett. Det är många människor som följer detta med stor oro. Det vore att framställa det som om att vi är i ett läge där vi inte är.

Saabs personal fick information på plats i fabriken i dag. Men det var inga konkreta besked om vare sig löneutbetalning eller när produktionen kommer i gång.

- Vi fick veta att vi ska komma tillbaka på måndag. Då var det sagt att produktionen skulle komma igång, men nu ska det bli ett nytt informationsmöte, säger materialhanteraren Stefan Karlsson till GP.

Tidigare på morgonen höll Stefan Löfven möte med IF Metalls 1 500 medlemmar på Saab.

- Det är klart att det ser allvarligt ut för Saab, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

- Jag förstår att de har en svår tid nu. Det enda de vill är ju att bygga bilar, säger Löfven.

Tillsammans med förbundets avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä är han på plats för att lyssna på medlemmarnas oror och svara på frågor.

Några kontakter med företagsledningen och Victor Muller är inte inplanerad.

- Vi får se vad som händer under dagen, säger Löfven.

Men några planer på att skicka in en konkursansökan mot Saab om lönerna inte kommer in mot slutet av veckan det har inte IF Metall.

- Nej, vi jobbar inte så. Nu jobbar vi med att sammanställa medlemmarnas betalningsuppmaningar . När de är inskickade har företaget sju dagar på sig att reagera, säger Löfven.

Dagens besked att Hemfosa får köpa hälften av Saabs fastighetsbyggnader tycker han låter positivt.

- Men jag har inte hunnit sätta mig in i detaljerna ännu.

Däremot är han fortsatt kritisk till regeringens, som han tycker, passivitet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.