Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Reinfeldt leder förtroendeligan

Stefan Löfven åtnjuter stort förtroende bland 50 procent av väljarna. Det är den högsta siffran för en S-ledare sedan Göran Persson var som mest populär i början av 2000-talet enligt Sifos mätning som publiceras på Aftonbladet.se.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men störst förtroende har svenskarna fortfarande för Fredrik Reinfeldt (M) med 58 procent, samma siffra som i förra mätningen, men långt under toppnoteringen på 72 procent 2010. På tredje plats kommer Gustav Fridolin (MP).

I förra mätningen från Sifo, i februari, hade 47 procent stort eller mycket stort förtroende för Löfven. Det var i nivå med Mona Sahlins bästa siffra - innan förtroende- och opinionssiffrorna för S rasade utför i faslig takt. I december i fjol hade 16 procent förtroende för Sahlins efterträdare Håkan Juholt.

Nu stiger partiet kraftigt i opinionsmätningarna, och Löfven klättrar alltså upp till att ha förtroende hos hälften av väljarna.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, pekar på att partiledarnas förtroendesiffror generellt brukar följa partiets popularitet i stort.

-Just det faktum att Löfven kom, att tonen blev en annan. Den är lugnare, mer sansad och hittills har inte väljarna sett några som helst misstag. Det här är väl en spegling av att det finns förtroende för honom som person och att man har börjat lita på partiet, säger Hinnfors.