Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Stefan Löfven saknar riksdagsplats och kan inte möta Fredrik Reinfeldt i partiledardebatten.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Reinfeldt har ingen S-ledare att bråka med

I dagens partiledardebatt har Fredrik Reinfeldt (M) ingen S-ledare att bråka med och liten tv-publik att tala till. Istället kan han bädda för moderatstämman och rikta sig till de egna inom partiet.

I dag klockan nio börjar riksdagsårets första partiledardebatt. En av tre inför valet nästa höst.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, väntar sig inga nyheter eller valfläsk till väljarna.

Och intensiteten kommer troligen sjunka, eftersom socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som saknar riksdagsplats, ersätts av Mikael Damberg.

- Nu är ju inte alla partiledare där så Reinfeldt har ingen att bråka med. Under partiledardebatten i tv nyligen bråkade han inte med någon annan än Löfven.

Frågor om Sveriges roll i världen, utrikes-, säkerhetspolitik, och EU kommer saknas i debatten. Ämnen som aldrig finns med i svenska valrörelser.

Vänta er heller inga flirtar över blockgränserna eller attacker inom blocken.

- Det är ännu långt kvar till valet. Man vänder sig nu mycket mer mot den partiinterna arenan för att mobilisera de egna och laga eventuella sprickor i god tid. Jag tror inte på några utspel riktade till väljarna.

Möjligen kan det bli lite förbråk inför det stundande budgetbeslutet.

- Då blir det fokus på ansar, det gillar ju Reinfeldt. Medan de rödgröna sätter fingret på det alla vet, men ändå inte vet, att regeringen faktiskt inte regerar i majoritet och är mycket svagare än man tycks tro.

Är det något speciellt man ska lyssna efter?

- Det är möjligt att Reinfeldt använder tillfället för att bädda inför moderatstämman senare i veckan. Där kan det bli lite drag kring integrations- och immigrationsfrågorna, eftersom det finns slitningar inom partiet när det gäller Reinfeldts väldigt tydliga toleranta position. Han är beroende av att vinna sitt eget parti för den linjen. Men i så fall bjuder han samtidigt in Jimmie Åkesson (SD) i debatten och det vill han inte.

Fakta:

Onsdagen den 16 oktober klockan 9.00 hålls den första partiledardebatten för riksmötet 2013/14. Då deltar ledarna för alla riksdagspartier, med plats i riksdagen. Mikael Damberg (S) blir Socialdemokraternas debattör, eftersom partiledare Stefan Löfven saknar riksdagsplats.

Det hålls tre partiledardebatter per år i Riksdagen. De övriga hålls i januari och juni.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.