Fredagens pressträff med skidherrarna Jens Burman, Daniel Rickardsson, Calle Halfvarsson och Marcus Hellner var den sista där OS-truppen har för avsikt att svara på frågor om SVT:s granskningar kring bloddopning.
Fredagens pressträff med skidherrarna Jens Burman, Daniel Rickardsson, Calle Halfvarsson och Marcus Hellner var den sista där OS-truppen har för avsikt att svara på frågor om SVT:s granskningar kring bloddopning.

Reinebos vädjan: "Inga fler dopningsfrågor"

SOK-basen Peter Reinebo vill inte ha fler frågor kring "Uppdrag gransknings" uppgifter om att svenska åkare skulle ha ägnat sig åt bloddopning. Han vill ha en timeout i ämnet.

ANNONS
|

SVT:s granskning och uppgifterna om att några svenska längdskidåkare har haft misstänkt höga blodvärden och pekas ut som dopade av experter, slog ned som en bomb i landslagslägret under de sista dagarnas förberedelser inför OS.

Nu får ämnet vara slutdiskuterat, slog Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo fast när han oväntat gästade skidherrarnas presskonferens på fredagen.

Vädjan om timeout

- Vi har lagt ganska mycket tid de senaste dagarna på de här frågorna om bloddopningen, och det jag ber om är egentligen att vi kan sätta ett stopp för det efter den här eftermiddagen, för att låta åkare och ledare fokusera på prestationerna under OS. Och sedan, om det möjligen finns frågetecken kvar, lyfta upp dem efter OS, säger Peter Reinebo.

ANNONS

TT: Är det inte ett relevant ämne att ställa frågor om?

- Absolut, och vi har jobbat och frågat och svarat runt det ett antal dagar nu. Så det är egentligen en vädjan om att vi gör en timeout från det under spelen så att vi kan få fram de allra bästa resultaten från de aktiva.

Det handlar inte om att förbjuda frågor, poängterar han. Angående det problematiska i att styra medier, säger han:

- Några åkare har indirekt hamnat i en situation där de misstänkliggörs och det är obekvämt för dem naturligtvis. Jag är helt medveten om att man ska inte ska lägga locket på sådana här frågor, men vi ber om en respit nu för att kunna fokusera på OS. Om det kommer nya fakta, nya frågor eller nya händelser under OS, så ska vi självklart svara på dem.

ANNONS

Har stört åkarna

Calle Halfvarsson, en av fyra svenskar som kör söndagens skiathlon, tycker att frågorna om blodvärden har stört uppladdningen.

- Ja, det är klart. Det är ingenting som man är speciellt intresserad av att prata om. Men jag har fokus på det som jag ska göra på söndag, så jag lägger ingen energi på det.

Marcus Hellner fyller i:

- Efter att framför allt de som har gjort de här testerna har fått säga sitt, och sågar den här granskningen, så känner jag mig tryggare. Sedan har jag alltid varit trygg med hur jag har skött min karriär. Jag har gott samvete.

TT: Har du känt dig utpekad?

- Så har jag aldrig känt, jag vet min bakgrund och vet vad jag har sysslat med. Så jag har aldrig varit orolig på det sättet.

ANNONS
Pyeonchang, TT:s utsända

Fakta: SVT:s granskning

SVT har i sin granskning samarbetat med brittiska Sunday Times, tyska ARD och schweiziska Republik.

Redaktionerna har fått tillgång till fler än 10000 blodprov från Internationella skidförbundet (Fis) tagna 2001–2010 och gällande över 2000 skidåkare.

Två svenska i dag aktiva åkare sticker ut med misstänkta blodvärden. I synnerhet en, en manlig åkare med vissa värden som bara i 1 fall av 10000 kan förklaras naturligt, pekas ut. En expert i programmet säger att åkaren med 99,99 procents sannolikhet är dopad.

Granskningen visar vidare att av de åkare som har tagit medaljer i OS och VM 2001–2017 har 41 procent haft minst ett misstänkt blodvärde under karriären. Tillsammans har de tagit fler än 300 medaljer varav 91 guld.

Fler än 30 åkare som har kvalat in till OS i Pyeongchang uppges ha haft misstänkta blodvärden.

Antal åkare med misstänkta blodvärden (endast i snitt 1 av 100 kan förklaras av naturliga skäl) per nation:

Ryssland 51 åkare, Tyskland 22, Frankrike 20, Österrike 16, Norge 16, Finland 15, Italien 12, Sverige 12, USA 12, Kanada 10, Tjeckien 9, Estland 6, Spanien 2.

Av dessa har läkaren och dopningsexperten James Stray-Gundersen listat ett antal åkare som "sannolikt dopade":

Ryssland 13, Norge 3, Sverige 2, Tyskland 2, Italien 2, USA 2, Finland 1, Kanada 1, Frankrike 1, Spanien 1, Tjeckien 1, Österrike 1.

Källa: SVT.

ANNONS