Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Register över romer fanns i Göteborg

En blå låda med kortregister över Göteborgs romer fanns på en tjänstemans skrivbord på socialbyrå 1 vid Masthuggstorget i slutet av sjuttiotalet.

Det säger Ingrid Schiöler, som arbetade med romers villkor vid samma tid.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vart lådan tog vägen är inte känt.

– Jag kommer väldigt väl ihåg att jag anmälde det till min chef att det inte fick stå framme på den här tjänstemannens skrivbord, då försvann det väl in i något låst skåp eller liknande, säger Ingrid Schiöler som än i dag arbetar med romers rättigheter och som sakkunnig på Stadsmuseet i Göteborg.

– Jag vet inte hur heltäckande registret var, men det var med namn och kommentarer, ett kortregister i en liten blå eller blågrå låda.

Hennes uppfattning är att registret på socialbyrå 1 byggde på den kände socialläkaren John Takmans arbete från 1960-talet. Takman genomförde bland annat den stora zigenarundersökningen 1963-65 där romers medicinska, sociala och kulturella förhållanden undersöktes på individnivå. Syftet var att uppskatta gruppens behov, men innebar samtidigt en omfattande registrering efter etnisk bakgrund.

Att Takmans uppgifter använts på socialförvaltningar runt om i landet är känt sedan tidigare, men hur länge de använts och i vilken form skiftar.

Vid Ingrid Schiölers tid vid socialbyrån fanns en tjänsteman med titeln zigenarkonsulent som bedrev en verksamhet motsvarande den så kallade zigenarsektionen i Stockholms stad. Syftet för båda städernas verksamheter var i många stycken behjärtansvärd, som att hjälpa romer i kontakter med myndigheter. Men i vart fall Stockholm fördes parallellt också, enligt uppgifter i DN från förra veckan, ett detaljerat register där romerna bland annat delades upp i hel och halv ”Z” beroende på om de var helt eller delvis av romskt ursprung.

I samband med stadsdelsreformen 1990 och att socialbyrå 1 lades ned placerades zigenarkonsulenten i Gunnareds stadsdelsförvaltnings lokaler.

Den siste tjänstemannen med titeln zigenarkonsulent var Evy Kentz som, liksom Ingrid Schiöler, arbetat i många år som familje­pedagog åt romska familjer. Ingen av dem tror att registret följde med flytten till Gunnareds stadsdelsförvaltning. I alla fall säger Evy Kentz i dag att hon aldrig sett något register.

– Jag har i alla fall inte haft någon tillgång till något sådant och har det funnits i någon förvaltning har de varit väldigt tysta om det. Jag har haft enskilda kontakter med berörda familjer, hjälpt dem i kontakten med skola, bostads- och arbetsförmedling, och aldrig stött på eller haft användning av något register, säger Evy Kentz och berättar att hon blev mycket illa berörd av avslöjandena inom en liknande verksamhet för romer i Stockholm och polisens register i Malmö.

– Jag förstår att romerna är upprörda, det är bara att sätta sig själv i den sitsen om man skulle vara registrerad och inte ens få veta på vilka grunder. Det är helt fruktansvärt att det händer 2013, säger Evy Kentz.

Detta har hänt

26 september. Dagens nyheter avslöjar hur polisen i Malmö sammanställt ett register över mer än fyra tusen romer. En tiondel av dem är barn.

28 september. Dagens nyheter avslöjar hittilös okända uppgifter om ett stort register över romer på den så kallade zigenarsektionen vid Stockholms stad. Sektionen bedrev socialt arbete gentemot den romska folkgrupper men registrerade samtidigt en mängd kränkande kommentarer om samma personer. 

30 september. Det miljöpartistiska kommunalrådet Thomas Martinsson ställer en fråga till stadsdirektören i Göteborg, Bengt Delang, om det finns register liknande det i Stockholm här. Delang svarar att stadsledningskontoret ska undersöka saken. 

1 oktober. Det moderata kommunalrådet Maria Rydén ställer en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén om huruvida det finns några register över romer eller andra etniska grupper i Göteborg. 

2 oktober. En arbetsgrupp ledd av utvecklingschefen Klas Forsberg på Stadsledningskontoret inleder en formell undersökning av frågan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.