Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Regeringen vill gå med i europakt

Sverige kan komma att gå med i europakten, utan att bindas av dess budgetkrav. Det är enligt statsminister Fredrik Reinfeldt (M) regeringens villkor för att vara med.

Han vill att Sverige ska ansluta sig till de 17 euroländernas pakt för budgetdisciplin och starkare samordning av den ekonomiska politiken. En förutsättning är att Sverige inte binds av paktens regler, så länge Sverige inte av egen kraft har bestämt sig för att gå över till euron.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det finns annars all anledning att uppmuntra sådana krav eftersom det kommer att öka budgetdisciplinen och motverka skuldkrisens verkningar i Europa. Men det ska gälla för de länder som har euro och inte dem som valt att säga nej till den, säger Reinfeldt.

Hoppas påverka

Genom att vara med i pakten så hoppas regeringen att Sverige får inflytande när den ekonomiska samordningen diskuteras av euroländerna framöver.

Europaktens utformning är dock inte klar. Förhandlingar pågår för fullt i Bryssel, men de tycks gå som regeringen hoppas. Enligt det senaste utkastet kan länder som inte infört euron vara med i pakten utan att bindas av dess regler. Ett exempel är att euroländerna ska skriva in i nationell lag att strukturella budgetunderskott får vara högst 0,5 procent av BNP.

Reglerna blir bindande först när Sverige väljer att gå med i euron. Det finns dock en möjlighet för icke euroländer att frivilligt binda sig till delar av pakten.

Men det är inte aktuellt för svensk del. Inte ens Folkpartiet, som före jul gick ut hårt med att Sverige ska ansluta sig till pakten, tycker att det är aktuellt.

– Nej, jag tycker inte att det finns någon anledning att i dag annonsera att vi skulle göra det, eftersom vi har vårt eget välfungerande finanspolitiska ramverk, säger Carl B Hamilton (FP), ordförande i riksdagens EU-nämnd.

Men frågan är om det finns en majoritet i riksdagen för att Sverige går med i pakten, trots att reglerna inte blir bindande för Sverige.

Oppositionen klagar

Oppositionen klagar över brist på information.

– Det är högst oklart vad regeringen gör i förhandlingarna, säger Marie Granlund (S), vice ordförande i EU-nämnden.

S-ledaren Håkan Juholt sade före jul nej till att Sverige går med i pakten. Andra socialdemokrater har varit mindre kategoriska och förre statsministern Göran Persson (S) anser att Sverige ska gå med.

Miljöpartiets Per Bolund har inte sett det aktuella utkastet och efterlyser liksom Granlund mer information från regeringen. Men för MP är det inte lockande att ansluta sig till pakten. Bolund ser inga risker för minskat inflytande för Sverige vid ett nej.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.