Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger att den ökade flyktinginvandringen sedan 2013 har gjort det svårare att nå målet om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Regeringen pressad av jobbmål

Trycket ökar på regeringen att presentera åtgärder för att klara vallöftet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Nu säger arbetsmarknadsministern att det har blivit ännu svårare att klara målet.
-När vi satte upp målet visste vi inte hur många som skulle fly till Sverige, säger Ylva Johansson (S) på en pressträff om arbetsmarknadsläget och framhåller att den ökade flyktinginvandringen gör målet ännu tuffare.

Bedömare som Konjunkturinstitutet och Finanspolitiska rådet, regeringens egna experter, har stått på rad för att säga att målet blir svårt och kanske omöjligt att nå. Socialdemokraterna satte upp det på sin kongress för två år sedan, och sedan dess har det även blivit regeringspolitik. Trots att prognoserna för asylinvandringen steg för steg har skrivits upp kraftigt från 2013 till förra hösten höll S fast vid löftet inför valet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Gymnasietbildning viktig

José Henriquez, 55, är på arbetsförmedlingen för att hitta ett nytt jobb. Han är lärare men vill byta inriktning.

-Jag vill gärna jobba med böcker, säger han.

Men det är svårt att hitta ett jobb som passar hans önskemål - att få skolorna att bli bättre på att hantera skolinköp. Förlagsbranschen eller bokhandeln skulle kunna vara tänkbara arbetsplatser, enligt José Henriquez.

För ungdomar är däremot arbetsmarknaden extra bra nu. Det finns gott om jobb i hotell- och restaurangbranschen.

-Det är en bransch som verkligen skriker efter folk, säger Lisen Trollbäck Eldh, arbetsförmedlingschef på Södermalm i Stockholm.

Men ungdomar utan gymnasieutbildning riskerar att stå sig slätt. Att få ungdomar att ta sig igenom gymnasiet och att snabba på processerna med att få invandrares utbildningar godkända i Sverige skulle vara viktiga politiska satsningar, anser hon.

Kräver plan

LO kräver inför S-kongressen i helgen en trovärdig plan för att nå målet. De senaste dagarna har finansministern och arbetsmarknadsministern försökt möta missnöjet med löften om att det kommer mycket mer åtgärder - sedan.

-Det är litet tidigt att säga att partiledningen har börjat backa, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors som dock tror att S-ledningen och regeringen känner sig jagad.

Det vore inte bra för S förtroende om ledningen nu brett börjar spela ner målet, väljarnas dom skulle kunna bli hård, tror han.

Ångrar inget

Men Ylva Johansson ångrar inte att S utfärdade löftet.

-Det vore skräp om regeringen inte hade huvudvärk när det gäller hur man ska klara arbetslösheten, det ska vi ha, regeringar ska lösa svåra saker.

Statsvetarprofessorn Ulf Bjereld, socialdemokrat och på väg att bli vald till ordförande i Tro och Solidaritet inom S, säger att målet har blivit svårare att nå. Men han tror inte att S-ledningen försöker tona ned det.

-Däremot är det möjligt att en växande probleminsikt skapar mer försiktiga sätt att uttrycka sig, säger Bjereld.