Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Regeringen passiv när boräntorna stiger

Anders Borgs senaste utspel mot bankernas bolåneräntor är bara tomt prat så länge regeringen vägrar att använda det statliga kreditinstitutet SBAB för att sänka bolåneräntorna, skriver Lars Johansson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För en tid sedan påpekade jag i tidningen Dagens Industri att regeringens ägarpolitik genom utförsäljningar av statliga företag, reducerat finansminister Anders Borg och finansmarknadsminister Peter Norman till att bli regeringens pratministrar. Borgs senaste utspel mot bolåneräntor samtidigt som regeringen vägrar att använda det statliga kreditinstitutet SBAB för att sänka bolåneräntorna, bekräftar återigen bilden att Sverige har en regering som passivt ser på medan bolånekunder betalar priset för bankernas räntehöjningar!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När den svenska riksbanken sänkte reporäntan med 1,75 procent har de svenska bankerna vägrat följa efter och sänka sina bolåneräntor. Detta har lett till kritik från finansminister Anders Borg. Samtidigt avvisar han och regeringen vårt krav på att man bör använda statens eget kreditinstitut, SBAB, för att minska marginalerna mellan reporäntan och bolåneräntorna.

SBAB har nästan tredubblat räntemarginalerna under det senare år. Det minsta vi kan begära är att regeringen faktiskt använder sitt eget kreditinstitut för att främja bolånekundernas intressen. Genom en aktiv ägarpolitik från regeringens sida skulle SBAB kunna gå före med att minska räntegapet och därmed sätta press på andra banker. På så vis kan ett aktivt statligt ägarskap skapa en sund konkurrens på bolånemarknaden. Att göra som regeringen och lägga ansvaret i bolånekundernas knä, för att sedan beklaga sig över utvecklingen med höjda räntor håller inte!

Vi kan konstatera att konkurrensen på bankmarknaden inte fungerar tillräckligt väl eftersom det råder en oligopolsituation med få aktörer. Därför efterlyser vi socialdemokrater ett mer aktivt ägande för att värna konsumentintresset. Sveriges bolånekunder förtjänar bättre än den passivitet som regeringen nu uppvisar!

Lars Johansson (S)

näringspolitisk talesperson