Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jag tror en överväldigande majoritet föredrar att Sverige reglerar snuset och bestämmer villkoren för det snarare än EU-byråkrater, även om snus bara går att köpa i Sverige, skriver debattören.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Regeringen lämnar svenska snusare i sticket"

Svenska ministrar åker skytteltrafik till Bryssel för att påverka EU, men det handlar inte om att lösa finanskrisen eller klimatkrisen, utan om att sälja snus till resten av EU, skriver Carl Schlyter (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Eva Björling är flitigast och mest högljudd och får understöd av EU-parlamentariker Christoffer Fjellner (M). De säger sig kämpa för det svenska snuset, men gör de verkligen det? De arbetar mest för att exportförbudet ska hävas, så att EU-marknaden öppnas upp för Swedish Match och de internationella tobaksbolag, som ser snus som en ny intäktskälla nu när rökningen minskar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vinster på snus i Europa kommer sedan att stärka de internationella tobaksbolagens kassakistor för lansering av cigaretter i Afrika och Asien. Därför klingar talet om att snus skulle förbättra folkhälsan ganska falskt. Eventuella vinster i EU skadar desto fler i tredje land. Dessutom är det bästa för folkhälsan att avstå från all tobak och alla nikotinpreparat.

Permanenta undantaget riskeras

Sverige fick ett permanent undantag från EU:s regler om förbud mot snus i anslutningsavtalet med EU, mot löfte om att vi inte skulle exportera till andra. I stället för att försvara undantaget så underminerar regeringen det nu i sin exportiver.

Skulle regeringen bli framgångsrik i sin snusexportpolitik kan det drabba svenska snusare. Om snus säljs i hela EU så kommer också EU att bestämma hur snus ska vara. Folkhälsominister Maria Larsson har redan flaggat för att regeringen kan tänka sig att förändrade regler för snus är ett pris man kan tänka sig att betala. Har regeringen frågat svenska snusare?

Jag tror en överväldigande majoritet föredrar att Sverige reglerar snuset och bestämmer villkoren för det snarare än EU-byråkrater, även om snus bara går att köpa i Sverige. Regeringens politik kan leda till miljardvinster för Swedish Match och andra tobaksbolag, men svenska snusare lämnas i sticket.

Vägrar lämna ut handlingar

Den 25.e oktober begärde jag ut handlingar om vilka kontakter Björling och Larsson hade haft med tobaksindustrin och Larssons kansli svarade på en vecka, men hos Björling på UD råder tystnad. Inte nog med att Björling sätter Swedish Match före svenska folket. Hon svarar inte ens på vilka kontakter hon haft med företaget eller andra tobaksbolag. Jag har nu JO-anmält UD för att de fortfarande efter mer än sex veckor inte ens kan berätta vilka tobaksbolag som hört av sig. Sverige har via FCTC (FN:s ramavtal för tobakskontroll) lovat att inte gynna tobaksindustrin, men det är precis vad regeringen gör.

Lägg ned kampen för export och försvara FCTC samt folkhälsan! Regeringen måste nu fokusera all kraft på att få EU att respektera anslutningsavtalets löfte om självbestämmande för snus. Man måste också själva respektera kravet på icke-export. Kräver vi att EU ska hålla sina löften måste vi hålla våra egna.

Carl Schlyter (MP)

EU-parlamentariker