Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Regeringen blåser oss på en bra skola

Regeringen påstår sig vilja satsa på skolan men väljer att kraftigt minska stödet till kommunerna. Skolan får återigen betala för en kris, skriver bland andra Jabar Amin (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

På 1990 talet gjordes omfattande nedskärningar i skolan som slog hårt mot en hel generation barn och unga. Trots att konsekvenserna av 90-talets nedskärningar varit tydliga väljer nu regeringen att återigen låta skolan betala krisen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Regeringen påstår sig vilja satsa på skolan men väljer att kraftigt minska stödet till kommunerna. I höstens budgetproposition drar regeringen in stödet till kommunerna med nästan två miljarder kronor de kommande fyra åren. Besparingen motsvarar i hela landet en minskning om drygt 3 600 lärartjänster. För Göteborg innebär det cirka 265 miljoner kronor mindre till och med 2015 och 37 miljoner redan i år.

Björklund räknar fel

Regeringen, med utbildningsminister Jan Björklund i spetsen, hävdar att kommunerna kan spara in dessa pengar genom effektiviseringar såsom färre håltimmar, effektivare schemaläggning och större klasser. Sveriges kommuner och landsting (SKL) har uttalat att beräkningarna inte stämmer.

Gymnasieskolor över hela landet ska nu sjösätta en ny gymnasiereform, leva upp till en ny skollag, ny läroplan och nya behörighetsregler för sina lärare, samtidigt som de får stora sparbeting.

För Miljöpartiet är skolan en av de viktigaste framtidsfrågorna. Vi har presenterat en satsning på fem miljarder för att stärka kvaliteten, kompetensen och lärarlönerna i svensk skola i vår budget. Utöver det tillför vi två miljarder mer än regeringen i det generella stödet till kommunerna.

I Göteborg har MP tillsammans med S och V valt att i år kompensera skolan för de minskade statsbidragen. Vi satsar dessutom ytterligare sju miljoner kronor för att ungdomar ska få möjlighet att läsa in högskolebehörighet på yrkesprogrammen.

Jabar Amin (MP)

riksdagsman och utbildningspolitisk talesperson

Ethel Sjöberg (MP)

andre vice ordförande utbildningsnämnden Göteborg

Gustav Gabinus (MP)

ersättare utbildningsnämnden Göteborg