Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Regellättnad kring vätskor på flyg

De strikta reglerna för vätskor i handbagaget på flyget lindras. I dag tas ett första mindre steg som gäller transfer på EU-flyplatser. Om två år är det tänkt att vätskor ska kunna tas med helt utan begränsningar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Regellättnaden är ett första steg. Mer följer, enligt en tidsplan som EU-kommissionen lagt fram, förutsatt att teknisk utrustning kan avgöra innehållet i vätskorna.

Om två år är det tänkt att vätskor ska kunna tas med helt utan begränsningar.

Men det verkar som att en rad EU-länder även i fortsättningen kommer att behålla förbudet mot vätskor i handbagaget även för transferpassagerare, däribland Frankrike. Uppemot hälften av EU-länderna kan behålla de gamla reglerna, enligt Reuters.

Den europeiska flygplatsorganisationen ACI säger att den i princip stödjer de nya reglerna. ACI anser dock att den utrustning som finns för att upptäcka eventuella flytande sprängmedel inte är avancerad nog och att slopandet av förbudet kommer för tidigt, skriver Reuters.

Reglerna som begränsar vätskor i handbagaget på flyget infördes i november 2006 som en reaktion på en terrorkomplott som avslöjades i augusti 2006. Terrorplanerna, där ett tjugotal brittiska medborgare var inblandade, gick ut på att ta ombord flytande sprängämnen på transatlantiska flygplan för att spränga flygplanen när de befann sig i luften över Atlanten.

I ett uttalande i dag rådde dock EU:s transportkommissionär Siim Kallas medlemsstaterna att skjuta upp införandet av de nya reglerna.

"Under de senaste dagarna har ett växande antal medlemsländer bestämt sig för att behålla förbudet mot att bära med sig taxfreevätskor köpta i ett tredje land. Kommissionens råd ges för att undvika en situation som inte skulle ha underlättat, men snarare orsakat förvirring, för passagerarna", skriver Kommissionen i uttalandet.

Kommissionen ska nu genomföra en översyn av situationen tillsammans med medlemsstaterna och även konsultera USA, eftersom landet är en av de största destinationerna för flyg från EU.

Transportstyrelsen har sedan tidigare beslutat att de nya reglerna ska införas i Sverige. Den ser ingen anledning att dra tillbaka sitt beslut, men ska följa EU-kommissionens översyn, enligt Eva-Mari Löfqvist, pressansvarig för luftfart och sjöfart.