Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Reepalu kräver hårdare lagar

Hårdare vapenlagar och en justitieminister som tar Malmös sintuation på allvar. Det är Malmös kommunalråd Ilmar Reepalus (S) svar på hur dödsskjutningarna i staden ska stoppas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Dödsskjutningen på tisdagskvällen på Fosievägen var den åttonde sedan mitten av maj förra året.

-Det är för jävligt. Vi har en massiv polisinsats på Malmös gator, men våldet bara fortsätter, sade Reepalu till Sydsvenskan i samband med ett besök på brottsplatsen sent i går. -Det svenska rättssamhället förbises helt och respekteras inte längre, säger han till Skånska Dagbladet. -Sådana här mord, sådana här avrättningar är en effekt av det parallella rättssamhälle som vuxit fram i Malmö där en människa tar sig rätten att döma en annan människa till döden.

Justitieminister Beatrice Ask (M) har nu på morgonen bland annat pratat med rikspolischefen Bengt Svenson med anledning av dödsskjutningen i går.

-Vi har försäkrat oss om att rikspolischefen och rikskriminalpolisen vidtar de åtgärder som är nödvändiga. Det är så att man förstärker Skånepolisen ytterligare med personal, säger hon.

TT: Hur ser de förstärkningarna ut?

-I detalj får polisen svara för det, säger Ask.

Ilmar Reepalu är nöjd med att Malmö har fått landets bästa polisresurser för att komma till rätta med våldet.

Men justitieministern måste också ta sitt ansvar. Lagstiftningen måste ändras så fort som möjligt, säger han.

-Tullen måste också få bättre resurser för att stoppa inflödet av illegala vapen. Lagstiftningen när det gäller illegala vapen är från 60-talet. Vi måste ha en modern lagstiftning, säger Ilmar Reepalu.

Han tycker att man ska jämställa illegala vapen med grov narkotikabrottslighet. Polisen måste ha rätt att använda telefonavlyssning för att komma åt de illegala vapnen.

-Det här har pågått många år. Jag har uppvaktat Beatrice Ask ett antal gånger om det. Jag är förvånad över att en moderat justitieminister är så flat på det här området.

Enligt Reepalu kan inte kommunen göra särskilt mycket när det gäller den grova kriminella verksamhet som pågår.

-Men när det gäller att förebygga att ungdomar hamnar i denna verksamhet kan vi göra mycket. Och det gör vi också, säger han till TT.

I mars tog kommunen beslut om att inrätta så kallade kriskommissioner i de fyra värsta områdena: Seved i södra innerstaden, Herrgården i Rosengård, Kroksbäck i Hyllie och Lindängen i Fosie.

Det handlar om att samordna verksamheten mellan kommunen, skolan, socialtjänst, föreningsliv, fritidsförvaltning, fastighetsägarna i området, företagarna, polisen, försäkringskassan och med föräldrarna för att på det sättet kraftsamla för att se till att ungdomar inte hamnar i kriminell verksamhet.

-Arbetet pågår för fullt och har uppfattats som positivt och bra, säger Ilmar Reepalu.

Hösten 2010 greps en man som misstänks för en rad skjutningar i Malmö. Han är misstänkt för tre mord och 13 mordförsök, men har hela tiden nekat till brott. Rättegången väntas starta tidigast i april. Medan han suttit i förvar har skjutandet i staden fortsatt.

De senaste dödskjutningarna i Malmö:

31 januari: En man skjuts på Fosievägen och dödförklaras på sjukhuset.

3 januari: En man i 50-årsåldern skjuts till döds i stadsdelen Lindängen.

1 januari: En 15-årig pojke hittas skjuten utanför ett hyreshus i Rosengård. Han dör senare på sjukhus.

26 december: En maskerad man skjuter en 27-åring till döds i en föreningslokal.

20 december: En 55-åring som renoverar en kafélokal skjuts i huvudet och avlider.

24 november: En 31-årig gängledare skjuts till döds inne på ett taxikontor.

21 augusti: En 20-årig man skjuts till döds vid ett gatukök i stadsdelen Persborg.

11 maj: En 36-årig man skjuts till döds på en parkeringsplats vid Sibbarps kallbadhus.