Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Redarsocietetens siste har gått bort

Den siste kvarvarande medlemmen i det som en gång kallades för Göteborgs redarsocietet är borta. Kristian von Sydow har avlidit, 90 år.
Kristian von Sydow var redaren som fick uppleva anrika Broströms uppgång och fall.
Redan 1939 började han arbeta för Svenska Orient Linien, som ingick i koncernens stora handelsflotta. 1948 gifte han in sig i familjen genom äktenskapet med Marie-Christine Broström, dotter till skeppsredaren Tor Erland Broström. 1969 tog Kristian von Sydow över rollen som vd efter Dan-Axel Broström.

Krisen kom som en chock
Det var en turbulent tid för familjen Broström. Officiellt angavs sviktande hälsa som en orsak till Dan-Axel Broströms plötsliga avgång, men det var allmänt känt att ett långvarigt alkoholmissbruk tvingade fram bytet på vd-stolen.

I samband med 1970-talets oljekriser fick hela den svenska sjöfartsnäringen lönsamhetsproblem och Kristian von Sydow var den som stod vid rodret när Broströms försvann från börsen. Men han var inte ensam. Under en tioårsperiod på 1970- och 80-talen såldes eller skrotades 200 fartyg i Sveriges handelsflotta och ett 20-tal rederier gick i konkurs.

Det var bistra tider som följde efter de guldår som redarna fått uppleva under 1950- och 60-talen.
Sjöfartskrisen kom som en chock och fick sällskap med varvskrisen. Redarna hade ingen beredskap för att möta den. De nordiska grannländerna tillät utflaggning, men i Sverige rådde det förbud mot ett sådant förfarande.

Ett fåtal stora rederier överlevde, däribland familjeägda Stena Line och Wallenius, plus de små på Donsö och i Skärhamn, som sedan växte och blev stora.

Kristian von Sydow var ordförande i Sveriges Redareförening 1970-74. Han hade ett brett internationellt kontaktnät inom sjöfartsnäringen. Född diplomat, sades det om honom. Franska, engelska, tyska och spanska behärskade han flytande. Till det yttre var han alltid välklädd, lät sy sina kostymer och skjortor i London. Väst och kubb tillhörde också garderoben.

Extremt konservativ - och bitsk
Ett inslag av högdragenhet kännetecknade hans person, men på ålderns höst blev han lite mer folklig.
Den extremt konservative Kristian von Sydow kunde vara bitsk i sina kommentarer om den socialdemokratiska regeringen. Han gjorde ingen hemlighet av att hans politiska sympatier låg åt det moderata hållet. Det borgerliga samarbete som gick under namnet Samling-66 fick ekonomiskt bidrag av Broströms mot löfte att partierna höll sams.

Kristian von Sydow var född i Stockholm, men växte upp i Göteborg, där pappa Oscar var landshövding 1917-34. Mamma Mary var född Wijk, en välkänd göteborgsk handelsfamilj.
Med Kristian von Sydows bortgång kan man definitivt sätta punkt för en svunnen epok i Göteborgs långa sjöfartshistoria.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.