Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rebeller får ekonomiskt stöd av Nato

Den Natostödda koalitionen av länder som står för insatserna i Libyen kommer att ge ekonomiskt stöd till de libyska rebellerna. I dag meddelade också Nato att man inte slår fast något slutdatum för insatsen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En särskild fond för det ekonomiska stödet till rebellerna ska inrättas, enligt Italiens utrikesminister Franco Frattini rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Ett officiellt uttalande väntas senare på dagen under det pågående stormötet om Libyen i Rom.

22 länder och sex internationella organisationer deltar i mötet i Rom, som fokuserar på ekonomisk hjälp till rebellerna.

Rebellernas sinande finanser skapat stor oro i rebellfästet Benghazi. Frattini välkomnade stödet som kommer att låta pengar överföras "effektivt och transparent" till rebellernas nationella övergångsråd.

I morse anlände räddningsfartyget Red Star anlände till Benghazi, rebellernas fäste i östra Libyen, med flyktingar från staden Misrata som stått under beskjutning i två månader.

Ombord fanns 800 flyktingar, 50 skadade, ett 20-tal journalister samt läkare. Trots intensiv beskjutning lyckades Red Star ta sig från den av Gaddafistyrkor omringade staden Misrata i den västra delen av landet. Hundratals desperata flyktingar fick inte plats när fartyget lämnade Misrata i onsdags.

Fartyget är i praktiken stadens livlina till omvärlden och hade med sig 180 ton humanitär hjälp, däribland livsmedel och mediciner, när det tidigare anlöpte Misrata.

Staden har stått under beskjutning i över två månader.

Torsdagens toppmöte i Rom kommer inte att slå fast något "slutdatum" för hur länge Nato-insatsen i Libyen ska pågå - åtminstone om militäralliansens generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen får råda.

-Vi fortsätter så länge det behövs, sade Anders Fogh Rasmussen inför mötet.

En talesperson för det Nationella övergångsrådet, den libyska oppositionens skuggregering, sade vid toppmötet i Rom att fler länder nu erkänner rådet som representant för det libyska folket.

Svenska UD har inte velat ansluta sig, och har konsekvent sagt att man erkänner länder, inte regeringar.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton anser att länder borde stänga Gaddafis ambassader, utvisa Gaddafitrogna diplomater och skicka utsända till oppositionen i Benghazi.

Storbritannien utvisar ytterligare två libyska diplomater från London, bara dagar efter det att ambassadören beordrades att lämna landet, uppgav utrikesdepartementet i dag, enligt Reuters.

-Jag bedömde att dessa individers beteende hade blivit oacceptabelt, sade utrikesminister William Hague i ett uttalande, utan att närmare gå in vad de två gjort.

De båda diplomaterna måste nu lämna Storbritannien senast 11 maj.

Storbritannien stängde sin ambassad i Tripoli redan i februari.

Stora explosioner har hörts strax söder om staden Nalut i västra Libyen, nära den tunisiska gränsen, under torsdagen. Nalut ligger i Nafusabergen som angripits hårt av regimstyrkorna. Flera städer är helt omringade och har utsatts för artillerield i veckor.

En aktivist i Nalut kallar Gaddafis styrkor "desperata" i sina försök att nå staden, som kontrolleras av rebellerna.