Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rebeller avvisar avtal med Gaddafi

Libyska rebeller avvisar Muammar Gaddafis erbjudande om ett möte för att ta fram ett avtal enligt vilket han ska kunna avgå.

Libyska rebeller sägs ha avvisat ett erbjudande från diktatorn Muammar Gaddafi om ett möte i parlamentet för att ta fram ett avtal om hans avgång.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Erbjudandet har avvisats då det skulle innebära en "ärofull" avgång för Gaddafi men en kränkning mot hans offer, enligt vad källor i rebellernas interimsråd sagt till al-Jaziras reporter på plats i Benghazi.

Gaddafi uppges ha önskat garantier för sig och familjens säkerhet samt löften om att inte ställas inför rätta.

al-Jazira uppgav i måndags att Gaddafi skickat förre premiärministern Jadallah Azuz al-Talhi för att träffa rebellerna och föreslagit dem ett möte i Allmänna folkkongressen för att ta fram detaljerna för ett avtal.

Enligt förslaget skulle Gaddafi överlåta makten till en kommitté utsedd av Allmänna folkkongressen, som det libyska parlamentet kallas.

Några ytterligare detaljer lämnades inte.

En företrädare för rebellernas råd i Benghazi bekräftar att man kontaktats av en representant för Muammar Gaddafi som ville förhandla om villkor för hans avgång, men säger också att man avvisat förslaget till dialog.

– Vi förhandlar inte med någon som spillt libyskt blod – och fortsätter att göra så. Varför skulle vi lita på den här mannen nu? sade rådets presstalesman Mustafa Gheriani till Reuters.

Ledningen för oppositionen i Libyen kommer inte att väcka åtal mot Muammar Gaddafi om han avgår och lämnar landet, säger ordföranden för rebellernas råd i Benghazi till nyhetsbyrån AFP.

Den libyska regimen förnekar att den har erbjudit förhandlingar med rebellerna och kallar uppgifterna "struntprat", rapporterar AFP.

Samtidigt kommer rapporter om förnyad artillerield mot staden al-Zawiya väster om Tripoli. Enligt tv-kanalen al-Jazira är staden omringad.

Strider fortsätter

Enligt en AFP-reporter på plats besköts ett tvåvåningshus i Ras Lanufs östra utkanter. En av väggarna på nedre våningen rasade samman.

Stridsflyg har bombat ett ökenområde åtta kilometer öster om oljestaden Ras Lanuf i Libyen, meddelar AFP:s reporter på plats. En stor rökpelare kunde ses över en motorväg på tisdagen.

Det libyska stridsflyget som fortfarande lyder under diktatorn Muammar Gaddafi har vid flera tillfällen missat sina mål och vid ett tillfälle har en pilot till och med skjutit ut sig för att låta planet störta, men i måndags skadades en far och en son i en flygattack i Ras Lanuf.

Staden utgör för tillfället frontlinjen mellan det rebellkontrollerade östra Libyen och de västra delarna där Gaddafi håller huvudstaden Tripoli och flera andra städer, medan Misrata och al-Zawiya fortfarande på tisdagen var i rebellernas händer.

Bensinbrist?

Rebellerna i östra Libyen riskerar att stå utan bensin inom en vecka, sedan produktionen stannat av i regionens raffinaderier, uppgav Dubai-tidningen Gulf News på tisdagen.

Enligt tidningen funderar rebellerna nu på att importera bränsle från exempelvis Italien. Bensinen är nödvändig för Gaddafi-motståndarnas förhoppningar om framryckningar västerut.

Nato övervakar

Försvarsalliansen Nato har samtidigt inlett övervakning av Libyens luftrum dygnet runt.

USA:s Nato-ambassadör Ivo Daalder sade i måndags att alliansen utökat övervakningen med AWACS-flyg från tio till 24 timmar per dygn, vilket ger militärstrategerna en detaljerad bild av Gaddafi-styrkornas markrörelser och deras blodiga strider med rebellerna.

– Vi har en bättre bild av vad som verkligen sker i den här delen av världen, sade Daalder till journalister under en telefonsänd presskonferens.

Enligt Daalder arbetar Nato med att ta fram förslag på en rad eventuella åtgärder, inklusive en flygförbudszon, inför ett möte med Natos försvarsministrar på torsdag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.