Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Oskar Jalsborn Emmertz på Realgymnasiet i Göteborg vill bli polis. Via utbildningen Natur och Äventyr skaffar han sig erfarenhet av ledarskap. Moa Memeti går fordonsutbildningen ProMeister Fordon i Lund – en utbildning som nu kommer till Göteborg.

Realgymnasiet i Göteborg växer: "Praktiska utbildningar ger sysselsättning"

Minst en dag i veckan görs på en riktig arbetsplats och här finns möjligheter till både jobbgaranti och högskolebehörighet. De praktiska utbildningarna inom djur, natur och hotell på Realgymnasiet i Göteborg har under åren väckt allt större intresse och nu växlar skolan upp ytterligare med en toppmodern fordonsutbildning.

Antalet sökande till Realgymnasiet i Göteborg ökar för varje år som går. Därför är det också helt naturligt att skolan – som länge satsat på djur- och naturinriktade utbildningar – nu vidgar sitt utbildningsfokus tillsammans med ytterligare en tillväxtbransch. I höst startar nämligen fordonsutbildningen ProMeister Fordon upp i Göteborg. Här kommer eleverna få tillgång till AlltiBils toppmoderna verkstad på Aröd där de kommer vistas regelbundet under sin gymnasietid.

Martin Kunz, rektor på Realgymnasiet i Göteborg.
Martin Kunz, rektor på Realgymnasiet i Göteborg.

– Det är en lärlingsutbildning och eleverna kommer därför bli väldigt väl förberedda på att arbeta som mekaniker i en verkstad som den ser ut i dag, med till exempel hanteringen av allt fler elbilar. Vi ser också att branschen i stort kommer behöva anställa ungefär 5 000 medarbetare under de närmaste fem åren, berättar Martin Kunz, rektor på Realgymnasiet i Göteborg.

Eleverna garanterade jobb

Precis som Realgymnasiets hotellutbildning, där skolan samarbetar med Nordic Choice Hotels (Clarion Hotel Post med flera), innebär ProMeister Fordon att du är garanterad jobb i sex månader efter godkänd gymnasieexamen.

– När det gäller Realgymnasiet i stort så jobbar eller studerar 82 procent av våra elever inom ett halvår och det är drygt 20 procent mer än motsvarande siffra för hela Sverige, berättar Wilfredo Vigorena, Realgymnasiets kommunikatör i Göteborg.

– Men det finns också mjukare värden med en praktisk utbildning, som att eleverna lär sig hur det är att faktiskt vara på ett jobb och att de genom detta får ett självförtroende och ser att "jag kan faktiskt", fortsätter Martin.

Möjlighet till högskolebehörighet

Förutom jobbgarantin lyfter Martin och Wilfredo gärna fördelen med att alla elever på Realgymnasiet får möjlighet till högskolebehörighet. För elever som läser någon av utbildningarna inom Naturbruksprogrammet finns dessutom möjligheten att ansöka om att läsa extra kurser för studier som kräver en särskild behörighet.

LÄNK: Läs mer om Realgymnasiets utbildningar i Göteborg inför gymnasievalet

– Här är det också viktigt att slå hål på myten om att yrkesutbildningar låser eleverna vid en inriktning. Man har många möjligheter att byta bana. Via vår Natur och Äventyr-utbildning utvecklar eleverna bland annat sina ledaregenskaper och många av dem har senare läst vidare till att bli exempelvis polis eller lärare, förklarar Martin.

"Väl förberedda på yrkeslivet"

Just Natur och Äventyr är en utbildning som Realgymnasiet gärna lyfter fram. Den lockar framför allt ungdomar som tycker om att vara ute och röra på sig – men den rymmer så mycket mer.

Wilfredo Vigorena, kommunikatör Realgymnasiet i Göteborg.
Wilfredo Vigorena, kommunikatör Realgymnasiet i Göteborg.

– Det första året får eleverna bland annat kunskaper om arbete med äventyrssporter och att leda grupper. Till årskurs 2 har de valt en specialisering som alpint, klättring eller naturguide. Där får de tillsammans med representanter från branschen utbilda sig enligt branschnormer för att vara yrkesfärdiga efter gymnasiet, säger Martin.

– Under resans gång kan eleverna dessutom ta flera olika certifikat eller diplomeringar, som till exempel dykcertifikat. Men huvudfokus ligger naturligtvis på att göra dem väl förberedda på yrkeslivet, berättar Wilfredo.

Eleverna på hotellutbildningen får lära sig branschen hos Nordic Choice Hotels.
Eleverna på hotellutbildningen får lära sig branschen hos Nordic Choice Hotels.

Dags för Prova på-dagar

Nu i januari finns flera chanser för Göteborgsområdets högstadieelever att stifta närmare bekantskap med Natur och Äventyr, den nya fordonsutbildningen och Realgymnasiets övriga utbildningar genom skolans prova på-dagar.

– Här får man möjlighet att testa om det här är skolan för mig. Prova på-dagen för fordonsutbildningen kommer till exempel äga rum i verkstaden på Aröd. Vi har givetvis planerat och anpassat dagarna efter gällande restriktioner, säger Wilfredo.

 

Snabbenkät med elever på Realgymnasiet

  1. Vad har du fått ut av den här utbildningen?
  2. Vilka högstadieelever ska söka din utbildning och varför?

Oskar Jalsborn Emmertz, Natur och Äventyr, åk 3

  1. Jag har fått otroligt mycket erfarenhet av att leda grupper och det hoppas jag ha nytta av för att nå mitt främsta mål: att bli polis.
  2. Om man är en person som vill komma ut i naturen, lära sig praktiska grejer och skaffa sig många kontakter inom en växande bransch ska man söka.

Moa Memeti, ProMeister Fordon (Realgymnasiet Lund), åk 2

  1. Att gå en linje som har så mycket praktik har gjort mig taggad på att komma ut i verkliga livet. Vi läser även kurser som till exempel Service och bemötande som man har stor nytta av.
  2. Om man är en kreativ människa med ett fordonsintresse så är det absolut en väldigt bra väg in i arbetslivet, inte minst tack vare jobbgarantin.