Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Raytellingence – sensorlösning för att möta framtidens utmaningar inom eHälsa

Behovet av välfärdsteknik ökar dramatiskt i takt med en växande åldrande befolkning. Techbolaget Raytelligence erbjuder radartekniklösningar som tillsammans med AI-algoritmer möjliggör tillsyn av patienter i vården och brukare i omsorgen, exempelvis i hemtjänsten eller på äldreboenden. Systemet spar tid och resurser för vårdgivare och bidrar till ökad trygghet och stärkt integritet för brukaren eller patienten.

Raytelligences affärsidé är att erbjuda produkter och tjänster för övervakning av vitalparametrar, det vill säga andning, hjärtfrekvens och rörelsemönster, baserat på bolagets egen 60 GHz radarteknologi. Teknologin utgör basen för Raytellingences produkt, det molnbaserade sensorsystemet EaZense™. Sensorn är den första av sitt slag att inkludera en avancerad mm-vågradarsensor och en flexibel processplattform som har kapacitet att hantera Artificiell Intelligens (”AI”) algoritmer.

– Vårt system gör nattillsynen av äldre effektivare och tryggare. I exempelvis hemtjänsten och på äldreboenden patrullerar personalen ofta på natten för att se till att brukarna sover bra. Det kan upplevas som integritetskränkande och innebär ofta att brukaren väcks. Det kräver dessutom mycket i form av personella resurser. Alternativet är kameraövervakning av brukaren, men det kan ofta upplevas som integritetskränkande, säger Klas Arvidson, vd på Raytelligence.

Larmar vid avvikande mönster hos brukaren

Sensorsystemet skiljer sig från traditionella övervakningslösningar eftersom den inte jobbar med kamera. Sensorsystemet EaZense larmar istället om brukaren avviker från sitt ordinarie mönster, exempelvis genom att ligga på golvet istället för i sin säng, om han eller hon har ett avvikande andningsmönster eller lämnar sovrummet längre än vanligt.

– Personalen får ett meddelande på sin smartphone, dator eller surfplatta och kan agera direkt på det. Vårt system ökar tryggheten eftersom det kan monitorera patienten hela natten, utan att störa nattsömnen eller inkräkta på integriteten. Det spar dessutom tid och resurser för vårdgivarna, vilket i sin tur gör dem bättre rustade att möta framtidens demografiska utmaningar, säger Klas Arvidson.

Sensorsystemet har även potential att identifiera förändringar i rörelsemönster för att kunna detektera exempelvis demens i ett tidigt skede. Utöver sjukvården och omsorgen är Kriminalvården en potentiell målgrupp för Raytellingence. Bolaget har nyligen börjat bearbeta hälsomarknaden i Kanada och Japan tillsammans med Business Sweden.