Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rattfull friad - "gick i sömnen"

En man som stoppades av polis med 2,54 promille i blodet frias från rattfylleri i en dom av hovrätten i Göteborg. Orsaken: Enligt rätten kan det inte uteslutas att mannen gick i sömnen när han körde lastbilen.

Mannen stoppades i mars 2012 av polis, då han körde en lätt lastbil med 2,54 promille i blodet. Under förhandlingarna vittnade mannens bror och sambo om att han "ibland går i sömnen", en förklaring till rattfyllan som hovrätten - till skillnad från tingsrätten - godtog.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt mannen vaknade han upp först när han stoppades av polis 600 meter från sin bostad.

"Det kan givetvis ifrågasättas om det överhuvudtaget är möjligt att under sömngång föra en lätt lastbil under omständigheter som han påstår sig ha gjort", konstaterar hovrätten i domen, men finner det ändå inte uteslutet. Och eftersom han i så fall inte varit medveten om sitt handlande kan han därmed inte anses skyldig.

Mannen är tidigare dömd två gånger för grovt rattfylleri och dömdes i tingsrätten till två månaders fängelse.

I en annan dom frias en lastbilschaufför som hade mer än en promille alkohol i blodet, eftersom han hade blåst i alkolåset, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Mannen berättade att han stannade på en rastplats, drack flera starköl och vilade med motorn på. På morgonen slog han av den och blåste.

Men alkolåset fungerade inte när motorn just stängts av. Något mannen, som kände sig nykter, hävdar att han inte visste.