Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ratko Mladic gripen

Jakten på "Slaktaren från Srebrenica" är över. Serbisk polis har gripit den misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic.

Det skedde tidigare på torsdagen. Den forne bosienserbiske generalen och överbefälhavaren ska ha levt under namnet Milorad Komadic.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Serbiens president Boris Tadic bekräftade vid en presskonferens:

- Det är skönt för Serbien att den här delen av historien kan avslutas, säger han.

Den hemliga operationen ska ha initierats av ett tips om att en man vid namn Milorad Komadic innehade Ratko Mladics identitetshandlingar och liknade honom fysiskt.

- Han har vissa av Mladics fysiska attribut. Vi analyserar hans DNA nu, säger en tjänsteman på inrikesdepartementet till Reuters.

Ratko Mladic, 69, som kallats "Slaktaren från Srebrenica", anses vara hjärnan bakom massakern på 8 000 muslimer i Srebrenica i Bosnien sommaren 1995 och även den tre år långa belägringen av Sarajevo.

Han efterlystes av krigsförbrytartribunalen i Haag bland annat för folkmord och har sedan dess varit en av världens mest eftersökta män.

De serbiska myndigheterna har anklagats för att inte göra tillräckligt för att gripa honom. Det har också varit ett krav från EU:s sida för att öppna dörren för ett medlemskap.

Vindarna har dock vänt. Sedan förra hösten har det funnits en belöning på motsvarande 90 miljoner kronor för tips som leder till att Mladic kan spåras och gripas.

o Den tidigare serbiske presidenten Slobodan Milosovic utlämnades till Haag 2001. Mastodonträttegången hann aldrig avslutas - han avled i tribunalens häktet.

o Efter många år på flykt greps också den tidigare bonisenserbiske presidenten Radovan Karadžic, det var 2008. Karadzic hade levt ett dubbelliv i Belgrad, med långt hår och skägg och tjocka horbågade glasögon. Rättsprocessen pågår.

Och nu är alltså även den siste mannen i ledartrojkan, Ratko Mladic, fast. Det visar återigen att ingen misstänkt för krigsbrott längre går säker någonstans.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.