Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

SVT.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Rasism är det värsta man kan anklagas för"

Debatten rasade redan innan någon hade sett onsdagens Uppdrag granskning. - Rasism är det värsta man kan bli anklagad för, säger journalistikforskaren Björn Häger.

Onsdagens Uppdrag granskning handlar om hur journalister som berättar om invandrarfrågor blir anklagade för att vara främlingsfientliga. Inte bara av publiken, utan också av andra journalister.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I programmets första del intervjuas Aftonbladets kulturjournalist Martin Aagård och Per Brinkemo som är projektledare på Somalilands förening. Det handlar om en händelse i höstas, när Aagård anklagade Brinkemo för att ljuga om den låga läskunnigheten hos somalier och för att vara främlingsfientlig. Brinkemo, å sin sida, tyckte att Aagårds utspel var ett tecken på rädsla för att uppfattas som främlingsfientlig.

Redan innan programmet sändes reagerade Martin Aagård starkt på att reportern Magnus Wennerholm och Per Brinkemo känner varandra sedan tidigare, och undrade om det handlade om att skydda en kollega. Om detta skrev han en artikel på Aftonbladets kultursidor, som delades 10 000 gånger på Facebook. Uppdrag gransknings ansvarige utgivare, Nils Hansson, bemötte kritiken dagen därpå och menade att journalister måste kunna granska varandra, även om de är bekanta.

Efter att ha sett programmet är Martin Aagard lugnare än han har framstått i debatten.

- Jag har lite dåligt samvete för att jag gick så hårt åt journalisten. Men jag tycker att programmet är dåligt gjort. Det är banalt, jag har varken anklagat Per Brinkemo för att vara rasist eller SD-anhängare, men så framstår det, säger han.

Magnus Wennerholm är överraskad av reaktionerna.

- Det här är en ovanlig situation för mig som journalist. Det är inte konstigt att det blir debatt om ett ämne som är så känsligt, men personangreppen som Martin Aagård har riktat mot mig i Aftonbladet är jag inte van vid, säger Magnus Wennerholm.

Att det inte går att prata om invandrare utan att bli anklagad för att vara rasist är ett jätteproblem, menar Wennerholm. Och det gäller alla, inte bara journalister.

- Vi behöver en omstart. Vi ska kunna prata om integration och det blir ingen vettig debatt om vi ska dölja att det finns analfabeter.

Redan Björn Häger, författare och journalist som har skrivit en bok om mediernas rapportering om Sverigedemokraterna och ny demokrati, förstår att det blir rabalder redan innan programmet visas.

- Samtidigt tycker jag att det är lite fjantigt med debatten innan, och att folk kritiserar journalisten redan innan programmet har sänts. Men den här frågan är så eldfängd just nu. Det är den mest infekterade frågan, säger han och konstaterar:

- Rasism är det värsta man kan bli anklagad för. Om man försöker resonera kring integrationsfrågor är det lätt att man blir inskuffad i det facket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.