Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rakbladsvassa musslor invaderar badsjöar

Rakbladsvassa musslor invaderar flera insjöar i landet. "Spridningsrisken är överhängande".

Vandrarmusslan, även kallad zebramussla, är en så kallad invasiv art. Den har funnits i Sverige sedan 1920-talet men inte spridit sig utanför Mälaren och Hjälmaren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Den växer i täta bestånd, som blåmusslor, men med upp till 10 000 individer per kvadratmeter. När den fått fortfäste i ett område biter den sig fast på hällar, klippor och på grunt vatten med till två meters djup. Musslorna är rakbladsvassa och förstör möjligheterna till bad, säger Jakob Bergengren vid Havs- och vattenmyndighetens enhet för miljöövervakning.

Nu har länsstyrelsen i Östergötland och Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg funnit klara bevis för att vandrarmusslan spridit sig till Göta kanals vattensystem och flera sjöar öster om Vättern.

- Risken att den sprider sig vidare är överhängande. Och det finns inga kända metoder att få bort den, säger Bergengren.

Myndigheterna har nu påträffat stora mängder av vandrarmusslor i södra delen av sjön Glan mellan Norrköping och Finspång.

- Vi har även hittat mindre mängder i sjön Roxen som ingår i Göta kanals vattensystem. Därmed är risken stor för spridning till Motala ström och senare till Vättern.

Vandrarmusslan kom till Sverige med båtar som tömde sitt barlastvatten i Stockholmsområdet. Det är en sötvattensmussla så spridning till havet är mycket liten.

- Den kan förekomma i bräckt vatten, vi har funnit vandrarmusslor även i Bråvikens inre del, säger Jakob Bergengren.

Stora problem med vandrarmusslan finns längs Themsen i England.

- I London skördade man 800 ton i fjol. Men allra värst i världen är det i de Stora sjöarna i USA och Kanada. Myndigheterna där har mycket svårt att bekämpa musslorna.

Fakta

Vandrarmusslan (Dreissena polymorpha) eller zebramusslan som den också kallas har sitt ursprung i området kring Kaspiska havet. Vandrarmusslan är en främmande art för Sverige och kan på vissa platser uppträda i extremt stora bestånd. I Sverige förekommer arten framförallt i Mälaren och Hjälmaren samt i vattendrag knutna till dessa sjöar.

Källa: Wikipedia

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.