Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rajoy: "Ingen har pressat mig"

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy talade idag till nationen med anledning av gårdagens besked att landets banker får krisstöd från EU på upp till 100 miljarder euro. Han säger att det inte var press utifrån som gjorde att han accepterade åtgärden:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Den som har pressat på har varit jag.

Under den direktsända presskonferensen, som hölls vid lunchtid under söndagen, undvek Mariano Rajoy noga att tala om ett "räddningspaket" till Spanien. Han valde i stället att tala om en "kreditlinje" från Europa, som ska hjälpa Spanien att återhämta sig. Vad som beskrivits som regeringens eufemismer kring räddningsåtgärderna var ytterligare en fråga som väckt skarp kritik i spanska medier.

-Jag tror att vi har tagit ett steg mot att återfå vår kredit. Det har inte varit lätt, men Europa har hanterat omständigheterna och det är mycket betryggande, säger Rajoy. -Jag ber spanjorerna ha förståelse för vissa beslut, som varit hårda och svåra men nödvändiga. -I går var en vinst för eurons framtid, för eurons trovärdighet och för möjligheten att lånen ska börja flöda igen, sade Rajoy på presskonferensen.

Premiärministern försäkrar att räddningspaketet är positivt för Spanien och att det genom att skapa ett nytt kreditflöde kan skapas nya arbetstillfällen i det krisdrabbade landet.

Rajoy förnekar att han skulle ha pressats av europeiska institutioner till att acceptera ett räddningspaket.

-Ingen har pressat mig, den som har pressat på har varit jag eftersom jag ville ha en kreditlinje, sade Rajoy. -Gårdagens beslut sänder ett tydligt budskap: euron är ett oåterkalleligt projekt, som är mycket bra för Europa och för Spanien. Detta var nödvändigt att göra. Vi har gjort det senare än andra länder, och med en europeisk kreditlinje.

Dagen efter beslutet om hjälp till Spaniens krisbanker började det inrikespolitiska käbblet ta fart.

Partiledaren för socialistpartiet PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, kallade åtgärden för ett "nödlån" som skadar bilden av Spanien.

-Men regeringen vill få oss att tro att vi har vunnit på lotteriet, sade han enligt tidningen El Mundo.

I valet i november vann högerpartiet Partido Popular (PP) klart över PSOE, som sannerligen inte lämnade ett dukat bord efter sig.

Rubalcaba föredrar dock att anklaga regeringen för att under senare tid ha misskött landets fjärde största bank, Bankia, en sammanslagning av mindre spanska sparbanker och vars kris har orsakat djupa hål i statens kassakista. Han begär nu att en parlamentarisk kommission granskar de ansvariga för bankkrisen och lämnar förslag för hur återkapitaliseringen ska gå till.

Rajoy kritiserades också under söndagen i flera spanska tidningar för att inte ha talat till nationen under de kritiska timmarna i går. "Rajoy gömmer sig och bränner sitt politiska kapital", basunerade tidningen El País ut. Medan finansministern Luis de Guindos höll presskonferens befann sig premiärministern på sitt kontor.

På mikrobloggen Twitter krävde hundratals spanjorer en förklaring från premiärministern under hashtagen "marianocobarde" ("marianofegis"), uppger tidningen El Mundo.