Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Radiotjänst återbetalar tv-avgift

Radiotjänst backar och betalar tillbaka tv-avgift som svenskar betalt för datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Avgiften är fel, slog en dom fast i förra veckan. -Det gick väldigt hastigt i fredags, säger vd Carl-Gustav Johansson.

Den uppmärksammade domen i Högsta förvaltningsdomstolen i fredags slog fast att en dator med internetuppkoppling inte är en avgiftspliktig tv-mottagare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Beslutet att betala tillbaka radio- och tv-avgiften fattades vid ett extrainsatt styrelsemöte i dag.

-Vi har analyserat domen noggrant. Vi förstår mer innebörden nu. Det gick väldigt hastigt i fredags då domen kom och medier började höra av sig. Men det är ingen tvekan om att vi är skyldiga att göra den här återbetalningen, säger Carl-Gustav Johansson, vd för Radiotjänst.

Nu kontaktas alla som börjat betala tv-avgift sedan februari 2013, oavsett om de har dator, surfplatta eller en vanlig tv.

-Det är över 100 000 personer, där merparten säkert har datorer, men vi kan inte lämna någon exakt siffra, säger han.

Det finns också ett antal som börjat betala avgiften som dator- eller surfplattsinnehavare, men som skaffat tv under tiden och därmed bara ska få en del av avgiften tillbaka.

-Vår målsättning är att det här ska göras så smidigt och riktigt som möjligt och att det kommer att ta tid. Det kommer att ta hela sommaren och säkert en bit in på hösten, men alla ska få sin sak tillrättalagd och få pengar tillbaka om de har rätt till det, säger Carl-Gustav Johansson.

TT: Varför fortsatte ni att driva in pengar i stället för att vänta in domen?

-Det finns en rättsprincip om att man ska behandla alla lika, vi kan inte påföra ett urval av människor (en avgift) och strunta i alla andra. Då har man ju inte den här likheten inför lagen.

TT: Fast här var det fel?

-Det har vi fått veta i fredags. Det var inte fel när vi började, tyckte vi.