Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Radioaktivitet i havet

Läget vid Fukushima har förbättrats enligt experter. Men radioaktivitet har upptäckts i havet utanför kärnkraftverket och nu stoppas delar av den redan hårt ansatta fiskeindustrin.

Dödssiffran efter katastrofen i Japan fortsätter stiga. 9 079 personer bekräftas ha omkommit men inofficiella siffror talar om över 20 000 döda. Röda Korset vittnar om fortsatta svårigheter att ta hand om överlevande, om brist på mat och vatten. Samtidigt sprider sig oron för konsekvenserna av det havererade kärnkraftverket i Fukushima.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Först kom rapporter om radioaktivitet i grönsaker och mjölk. På tisdagen beordrade hälsomyndigheten ökade inspektioner av fisk och skaldjur sedan man upptäckt radioaktivitet 80 gånger högre än normala värdena i havet utanför Fukushima.

Fisket utslaget

För den svårt prövade fiskeindustrin längs Japans nordöstra kust är detta ännu ett hårt slag. Vissa menar att det kan dröja upp till ett år innan leveranser av vissa skaldjur kommer igång igen.

– Självklart måste vi sträva efter att skydda människors hälsa och säkerhet, men för fiskare i området är det redan en katastrofsituation. Hela fiskeindustrin har försvunnit, sade en talesperson för Tokyos Tsukiji fiskmarknad.

Försöken att med vattenbombning kyla ned kärnkraftreaktorerna i Fukushima kan sättas samman med de höjda nivåerna radioaktivitet i havet enligt experter.

– Jag vill få veta hur vattnet som sprutas tas om hand eller om det bara låts rinna ut i havet, säger Najemedin Meshkati, kärnkraft- och miljöexpert vid University of Southern California, och säger att vattnet bör ses som radioaktivt avfall.

Rök och ånga

Men precis som vid larmen om radioaktivitet i livsmedel manar kabinettssekreterare Yukio Edano till lugn.

– Strålningsnivåer högre än gränsvärdena har uppmätts i havet, men det handlar om nivåer som är ofarliga även om man drack havsvatten i ett år.

Vid Fukushima har tekniker lyckats koppla elledningar till alla sex reaktorerna och starta en pump vid en av dem. Men arbetet med att få i gång elen och vattenbegjutning av reaktorerna avbröts på tisdagen när rök och ånga på nytt steg från reaktorerna 2 och 3. Experter bedömer ändå att läget förbättrats vid kärnkraftverket, sedan de senaste två dygnen visat fler framsteg än bakslag.

(TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.