Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rachel Corrie styr kursen mot Gaza

Det irländska fartyget Rachel Corrie är på väg till Gaza med förnödenheter. På fredag eftermiddag hade aktivisterna på båten varken sett eller hört av de israeliska myndigheterna.

Ett irländskt fartyg är på väg mot Gaza med förnödenheter. Aktivisterna har bett FN inspektera lasten och säkra fri lejd efter att Israel i början av veckan stoppat fartygskonvojen på väg till området i strid mot den israeliska blockaden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ombord finns 15 personer, bland dem den tidigare fredspristagaren Mairead Corrigan Maguire.

Irlands premiärminister Brian Cowen har sagt att fartyget Rachel Corrie måste tillåtas nå Gaza och varnar för mycket allvarliga konsekvenser om irländska medborgare skadas.

Fartyget Rachel Corrie är uppkallat efter en ung amerikansk kvinna som 2003 dödades i Gaza när hon under en demonstration försökte förhindra rivningen ett palestinskt hus i Rafah.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har inga avsikter att tillåta några fartyg att bryta blockaden mot Gaza. Det gjorde han klart för de sju ministrarna i säkerhetskabinettet på torsdagen med anledning av att fartyget Rachel Corrie är på väg dit.

– Vi kommer inte att tillåta några fartyg att nå Gaza. Inte nu och inte senare. Vi kommer att dirigera Rachel Corrie till hamnen i Ashod och transportera det civila godset till Gaza efter säkerhetskontroll, sade Netanyahu vid mötet enligt tidningen Yedioth Ahronoth i sin nätupplaga Ynet.

I samma ögonblick som organisatörerna planerade att skjuta upp Rachel Corries ankomst till Gaza förlorade de kontakten med fartyget.

– Vi förmodar att det beror på israeliskt sabotage, sade Audrey Bomse från Free Gaza Movement till AFP.

Det var egentligen meningen att Rachel Corrie skulle försöka nå fram till Gaza under lördagen, men aktivisterna beslutade att låta henne gå in i hamn först för att få ombord fler prominenta passagerare och journalister från hela världen, sade Bomsie.

Organisatörerna lyckades dock inte meddela fartygets sitt beslut på grund av kommunikationsavbrottet.

TT fick senare tag på Rachel Corrie via sattelittelefon.

– Vi har inte fått några andra instruktioner än att gå mot Gaza, sade besättningsmedlemmen Derek Graham.

– Vi befinner oss nu omkring 150 sjömil från Gazas kust.

Om fartyget ska plocka upp fler personer, ”så måste de vara väldigt prominenta”, sade Graham eftersom Rachel Corrie bara får ta ombord ytterligare två personer.

Jenny Graham, irländsk aktivist ombord på Rachel Corrie, säger på satellittelefon till TT att fartyget går rakt mot Gaza som planerat. Hon säger sig inte förstå varför det funnits olika uppgifter om kursen. Rachel Corrie väntas enligt Graham nå territorialvattengränsen någon gång under lördagsförmiddagen – såvida man inte stoppas.

TT: Hur är stämningen ombord?

– Den är god. Alla är lugna, väldigt beslutsamma och medvetna om vad som kan hända. Men vädret är väldigt, väldigt, väldigt varmt, vilket är rätt tufft när man befinner sig på en stor ”stållåda”.

TT: Vad tänker ni göra om israelerna vill stoppa er och gå ombord?

– Det finns inte mycket vi kan göra. Det kommer inte att bli något våldsamt bemötande. Vi kommer att visa att vi är obeväpnade och berätta vad vi har i lasten och vilka vi är ombord, vilket vi varit mycket öppna med hela tiden. Vi hoppas att de kommer att lyssna på vädjandena från det internationella samfundet om att låta oss passera och bryta blockaden mot Gaza.

Ombord finns enligt Jenny Graham elva aktivister – fem irländare och sex malaysier – samt en inhyrd professionell besättning bestående av sex filippinier, en skotte och en kuban. Den irländska och malaysiska flaggan ombord är halad till halv stång efter dödsskjutningarna i måndags.

Mitt på eftermiddagen hade Rachel Corrie varken hört eller sett till israeliska myndigheter ännu.

TT: Vad har ni i lasten?

– Det är framför allt cement – 500 ton i säckar. Resten är medicinsk utrustning, kontorsutrustning, papper till skolor och leksaker.

Graham säger att israelerna normalt sett varken släpper in cement, papper eller leksaker till Gazaborna.

TT: Har ni några vapen?

– Vi har absolut inga vapen ombord.

Flera demonstrationer till stöd för Ship to Gaza hålls i dagarna i Sverige och internationellt.

Fredag kväll är det samling på Sergels torg i Stockholm och Gustaf Adolfs torg i Göteborg. Flera av de svenskar som var med i konvojen och hamnade i israeliskt fängelse ska delta.

TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.