Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rödskjortorna vädjar om eldupphör

Rödskjortorna i Thailand vädjade på söndagen om ett omedelbart eldupphör och föreslog förhandlingar under medling av FN. Läget i Bangkok var fortsatt kaotiskt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Regeringen avvisade snabbt förslaget om internationell medling. Något tillbakadragande av soldater var inte heller aktuellt:

-Om de verkligen vill förhandla borde de inte ställa villkor, sade premiärministerns talesman Korbsak Sabhavasu.

Minst 33 människor har dött och 230 skadats i de senaste tre dagarnas sammandrabbningar mellan beväpnade soldater och demonstranter utrustade med stenar, brandbomber och påkar.

-Vi uppmanar regeringen att avbryta eldgivningen och dra tillbaka soldaterna, sade protestledaren Nattawut Saikuar till anhängare inne i demonstranternas stora läger i Bangkok. -Vi vill inte ha fler förluster.

Undantagstillstånd

Ett utegångsförbud övervägs i Bangkok men sköts upp på söndagen. Däremot meddelade en regeringstalesman att undantagstillstånd ska proklameras i ytterligare fem provinser. Sedan tidigare råder undantagstillstånd i Bangkok och 17 provinser, de flesta av dessa i landets nordöstra del där de regeringsfientliga rödskjortorna har sina starkaste fästen.

Måndagen och tisdagen har utlysts till allmänna helgdagar. Skolstarten efter årets skollov skulle ha infallit på måndagen men har skjutits upp i en vecka i Bangkok.

Alla dödsoffer de senaste dagarna uppges vara civilpersoner. Den USA-baserade organisationen Human Rights Watch varnar regeringen för att man befinner sig på ett sluttande plan mot allvarliga människorättsbrott när man inrättar "zoner" där det skjuts skarpt mitt inne i staden.

Kungen

En av protestledarna sade att det "enda hoppet" för att få slut på våldsamheterna är att kungen träder in.

Kungen har ingen officiell politisk roll i Thailand men ses som en stabiliserande kraft. I samband med oroligheter 1992 läxade kungen upp både militär och protestledare, vilket bidrog till att våldet lade sig.

Under de pågående oroligheterna har kungen hittills bara uttalat sig en gång. Den 26 april talade han i tv om behovet av fred, utan att specifikt gå in på den akuta krisen.

Röda korset

Thailändska myndigheter bad på söndagen Röda korset att hjälpa till att evakuera kvinnor, barn och äldre från demonstranternas befästa läger.

Fram till klockan 15.00 (10.00 svensk tid) på måndagen ska evakueringen pågå. Vad som sker därefter är inte klart. Demonstranterna har hela tiden uppmanats av myndigheterna att ge sig av.

Även män som vill lämna lägret får göra det, bara de inte är beväpnade, heter det.