Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rödgrönt opinionslyft

De rödgröna skulle få egen majoritet om det var val i dag, visar SCB:s partisympatiundersökning. Socialdemokraterna är största parti med 37,7 procent. Moderaterna minskar från 33,4 procent till 28,6 och Kristdemokraterna hamnar under fyraprocentsspärren.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle tillsammans få 51,2 procent av rösterna, enligt mätningen, vilket kan jämföras med 44,6 procent i motsvarande mätning i november i fjol.

S lyfter mest i partisympatiundersökningen, från 27,7 procent i november till 37,3 procent i maj. Partiet noterar därmed sitt högsta väljarstöd sedan november 2008 och är åter det största partiet.

-Det är en utveckling i positiv riktning, men det är mycket kvar, säger S:s partisekreterare Carin Jämtin.

Kritiken från regeringsföreträdare om att S inte presenterar tillräckligt tydliga alternativ till regeringens politik slår Carin Jämtin ifrån sig.

-Jag tycker vi har börjat bli tydliga i de två frågor som vi tycker är viktigast för Sveriges utveckling och som jag också tror väljarna tycker är viktigast: jobbfrågan och skolfrågan, säger hon.

Moderaterna minskar från 33,4 procent till 28,6 procent och allianspartierna skulle tillsammans få 42,5 procent om det var val i dag.

-Vi måste öka takten, tempot och förnyelsen, säger Moderaternas nye partisekreterare Kent Persson, som anser att partiet har varit för defensivt det senaste halvåret. -Vi måste bli bättre på att ge tydliga politiska besked på dagens utmaningar, säger han.

Han säger att SCB i stort bekräftar de andra mätningar som kommit i strid ström under våren, men understryker att Moderaterna tar utvecklingen på största allvar.

Samtidigt anser han att det är viktigt att framhålla att det är en mätning mitt i mandatperioden.

-Vi vet att regeringar tar stryk och att oppositionen inte granskas och vinner mark. Nu ser vi med spänning på vad S ska ge för besked och att granskningen av deras politik ska börja, säger Kent Persson.

KD får 3,7 procent jämfört med 3,8 procent i förra mätningen. Det är den tredje SCB-mätningen i rad där partiet hamnar under riksdagsspärren.

Miljöpartiet noterar en kraftig nedgång, från 11,7 procent till 8,1 procent.

Stödet för Folkpartiet är i stort sett oförändrat, medan Centerpartiet minskar från 5,5 procent till 4,7 procent.

Vänsterpartiet noterar en uppgång från 5,2 procent till 5,9 procent.

Sverigedemokraterna minskar något i mätningen, från 5,7 till 5,4 procent, vilket dock inte är en statistiskt säkerställd förändring.

Mer än var tredje tillfrågad, 39,5 procent av de drygt 9 000 personer som omfattades av undersökningen, valde av olika skäl att inte svara. Något lika stort bortfall har aldrig tidigare förekommit, enligt SCB:s undersökningsledare Johan Eklund.

-Det är allmänt svårare att få folk att vara med. Det tror jag alla som håller på med den här typen av undersökningar har upptäckt, säger han till TT.

Någon enkel förklaring till denna trend, med svårintervjuade svenska väljare finns inte, enligt Eklund.

TT: Hur påverkar det träffsäkerheten i siffrorna?

-Ju större bortfall man har ju större osäkerhet blir det, vilket syns på felmarginalen. Men tittar man på helheten är det ändå nästan 5 500 som har svarat, så det är fortfarande relativt små felmarginaler.