Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rödgrönt försprång ökar

Sjukförsäkringsdebatten ser ut att ha kostat regeringsalliansen 350 000 väljare. Så många har bytt block och ytterligare ökat de rödgrönas försprång, enligt GP/Sifo:s decembermätning.

Moderaterna förlorar väljare och det skulle bli regeringsskifte om det var val i dag.

De rödgröna partierna får tillsammans 52,2 procent och regeringsalliansen 40,8 procent. Det innebär att höstens trend med en ökad skillnad mellan blocken har förstärkts. Från november till december har gapet mellan blocken fördubblats och är nu 11,4 procent.

Förändringen beror främst på att Moderaterna minskar med 3,4 procentenheter och att Socialdemokraterna ökar med lika mycket. Båda dessa förändringar är statistiskt signifikanta.

Den inrikespolitiska fråga som dominerat under mätperioden 30 november till 10 december är de nya sjukförsäkringsreglerna.

Toivo Sjörén, opinionsansvarig på Sifo, bedömer att den debatten avspeglas i opinionen:

- Bilden av den cancersjuke som måste söka arbete är ingen valvinnare.

Mätningen visar också att Kristdemokraterna, som hela hösten balanserat runt 4-procentsspärren, nu är nere på 3,7 procent och skulle få lämna riksdagen. Förändringen från förra månaden är dock inte statistiskt säkerställd.

Det är inte heller Sverigedemokraternas minskning från 5,8 till 5,1 procent, men partiet skulle fortsatt komma in i riksdagen och är nu ett parti av samma storlek som Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Regeringsalliansens försvagning innebär att den inte längre har en majoritet i storstäderna. Man tappar väljare på bred front och i tidigare säkra grupper. En sådan grupp är väljare över 65 år där man tidigare haft ett övertag på 16 procent – ett övertag som nu förbytts i ett litet underläge.

En annan grupp är männen, där regeringen tidigare haft en majoritet. Nu skulle en majoritet av männen, med nära 6 procents övervikt, rösta på oppositionen.

Bland Moderaternas väljare har stödet också minskat inom Saco-gruppen och bland personer under 30 år.

Tredje största parti på en nivå över tio procent är nu Miljöpartiet, som breddat sin väljarbas och fått fler manliga och fler äldre väljare. Bland väljare som är över 65 år skulle 7 procent rösta på MP.

Dagens GP/Sifo-mätning överensstämmer till stor del med den stora partisympatiundersökning som SCB offentliggjorde i torsdags. I den undersökningen, som avslutades före GP/Sifo-mätningen, fick S, V och MP majoritet med 50 procent och de fyra regeringspartierna M, FP, C och KD fick 42,5 procent. Övriga partier fick 7,5 procent, varav SD 5,1 procent och Piratpartiet cirka 1,8 procent.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.