Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rödgrönt förslag om a-kasseregler

De rödgröna har i arbetsmarknadsutskottet fått igenom att riksdagen ska uppmana regeringen att återinföra den så kallade hundradagarsregeln i a-kassan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Regeln innebär att man inte ska behöva söka nytt jobb utanför sitt yrke under de första hundra dagarnas arbetslöshet. Regeringen uppmanas också att se över a-kassans regler för deltidsarbetslösa.

De rödgröna kallade efter mötet snabbt till en gemensam presskonferens.

-Det blir en bättre matchning om människor i första hand får söka jobb som de är utbildade för, säger Josefin Brink (V) -Vi vill att det alltid ska löna sig att ta ett jobb, motiverar utskottets vice ordförande Ylva Johansson förbättringen för de deltidsarbetslösa.

De tre partierna anser att det är ytterst oklart om förbättringen för de deltidsarbetslösa kommer att kosta statskassan några pengar, eftersom den samtidigt innebär att arbetslösa inte längre tvingas tacka nej till deltidsjobb.

-Det är regeringens sak att räkna på det, säger Mehmet Kaplan (MP).

Inte heller Tobé (M) vet hur mycket det skulle kosta men talar om miljarder.

-Man kan inte bara skicka tillkännagivande till regeringen på förslag som kostar flera miljarder utan att ha någon idé om hur det ska finansieras, säger han. -Socialdemokraterna brukar sätta en heder i att ha finansierade förslag. Det släpper man nu. En mer populistisk socialdemokrati verkar växa fram under Juholt.

Förslagen kommer nu att skickas till finansutskottet för yttrande. Enligt Tobé är det för att få veta hur mycket förändringarna skulle kosta.

-Om de bestämmer sig för att göra detta måste de också presentera hur de ska finansiera det tillsammans med Sverigedemokraterna, säger han.

Majoriteten enades om ändrade villkor för deltidsarbetslösa att stämpla upp till heltid och om att slopa kravet att redan från första dagen söka jobb i hela landet. I stället ska den gamla 100-dagarsregeln, som ger den arbetslöse rätt att under de första 100 dagarna söka jobb i sitt eget yrke och i sitt närområde, återinföras.

Möjligheten att få a-kassa vid deltid begränsades 2008 till 75 dagar. Det motsvarar cirka 8 månader för den som arbetar halvtid.

När regeringen lade fram förslaget i höstbudgeten 2007 så beräknades försämringen ge statskassan ett tillskott på 898 miljoner kronor 2008, 3,9 miljarder 2009 och 4,1 miljarder 2010.

Oppositionen får stöd av forskare. Professor Bertil Holmlund föreslog nyligen i regeringens långtidsutredning att de deltidsarbetslösa skulle få bättre a-kassa. En generösare a-kassa för de deltidsarbetslösa skulle helt enkelt minska den totala arbetslösheten, enligt en studie.

-En mer generös a-kassa för deltidsarbetslösa skulle göra det mer attraktivt för heltidsarbetslösa att ta ett deltidsjobb, sade Bertil Holmlund när förslaget lades fram i januari.

Vinsten blir att fler arbetslösa kommer in på arbetsmarknaden. Och i förlängningen går många sedan vidare till ett heltidsjobb.

Sverigedemokraterna stöder de rödgrönas förslag.Både de rödgröna och Sverigedemokraterna förnekar att de skulle ha förhandlat fram ett gemensamt förslag. När det i utskottet stod klart att regeringens linje inte hade majoritetsstöd, ajournerades mötet för att oppositionen skulle formulera en gemensam text. Sverigedemokraternas Sven-Olof Sällström närmade sig Socialdemokraternas Ylva Johansson för att redovisa sitt partis ståndpunkt.

-Hon sade "kom med". Jag blev förvånad, men hängde med gänget, säger han.

Men väl inne på Johanssons arbetsrum var Sällström inte välkommen.

-Han gick in på mitt rum och jag talade om för honom att han inte var välkommen och han fick gå ut. Vi samarbetar inte med SD, säger Ylva Johansson.

Sällström säger att hann bara mycket kort hann framföra SD:s synpunkt. SD vill liksom de rödgröna återinföra hundradagars-regeln samt ta bort regeln att deltidsarbetslösa bara får a-kassa i 75 dagar.

-Den innebär att arbetslösa inte vågar ta ett deltidsjobb, eftersom de bara kan få a-kassa på deltid i 75 dagar, säger Sällström.