Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rödgröna: Vi lämnar Afghanistan

En rödgrön regering kommer att påbörja tillbakadragandet av den svenska styrkan i Afghanistan under inledningen av 2011.

-Vår strategi ligger helt i linje med den internationella strategin att tillbakadragandet ska ske successivt, sade S-ledaren Mona Sahlin vid en pressträff på fredagen.

Att S ändrat sig beror på vad som sades vid Kabul-konferensen, sade hon och förnekade att hon vikt sig för V-ledaren Lars Ohly.

-Någon gång måste storebror låta lillebror klara sig själv, sade hon.

Ytterligare minskningar kommer att ske successivt under mandatperioden när allt mer av säkerhetsansvaret överlämnas till de afghanska myndigheterna, skriver de tre partierna i sin överenskommelse.

Trupptillbakadragandet kommer att ha avslutats senast under det första halvåret 2013. Efter överlämnandet ska Sveriges insats helt inriktas på civilt bistånd.

V-ledaren Lars Ohly betonade att överenskommelsen inte innebär att Sverige överger Afghanistan.

-Sverige drar sig inte tillbaka, vi engagerar oss mer. När vi avvecklar de militära styrkorna frigör vi medel till civila insatser, sade han.

Hela den nya rödgröna strategin är dock beroende av att läget i landet inte försämras.

Överenskommelsen innebär också att en eventuell rödgrön regering kommer att lägga fram en proposition i riksdagen i höst som förnyar det nuvarande mandatet för den svenska styrkan. I det mandatet finns en möjlighet att gå upp till 800 soldater från dagens omkring 500 om läget allvarligt förändras.

Enligt Vänsterpartiledaren Lars Ohly kommer dock inte den möjligheten att utnyttjas av en rödgrön regering.

Men enligt Mona Sahlin kan truppen komma att förstärkas om det uppstår en kris.

-Ja, vi ändrar inte uppdraget som jag sade. Det ligger kvar. Där finns den möjligheten, säger hon.

Utrikesminister Carl Bildt ställer sig frågande till hur de rödgröna kan göra en prognos för hur det ser ut i Afghanistan 2013.

Han anser att ett slutdatum skulle öka risken för de svenska soldaterna eftersom de skulle kunna bli mer utsatta för att påskynda ett uttåg.

Enligt Bildt är det inte heller "alldeles lätt att se" hur tillbakadragandet kan börja 2011.

-Afghanistan är kanske den mest krävande insatsen sedan Balkan, sade Bildt och påminde om att än i dag så finns svenska soldater kvar där.

Även när säkerhetsansvaret överlåts till afghanska styrkor behövs militär som hjälper till med utbildning och understöd.

-Detta är inte nödvändigtvis mindre farligt, sade han och påminde om situationen för de svenska soldater som är med de afghanska styrkorna ute i verkligheten.