Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rödgröna tror på Reinfeldt

Närmare var tredje socialdemokrat föredrar Fredrik Reinfeldt som statsminister framför Mona Sahlin, visar en färsk Demoskopundersökning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tidningen Expressen har tillsammans med Demoskop undersökt vem av Mona Sahlin (S) och Fredrik Reinfeldt (M) som svenska folket tror skulle klara jobbet som statsminister bäst efter valet i höst.

Nästan sju av tio, 67 procent, svarade Fredrik Reinfeldt medan 31 procent svarade Mona Sahlin.

Det är trista nyheter för socialdemokraternas ledare, som även i flera andra förtroendeundersökningar på sista tiden fått svagt stöd.

Mätningen visar att många i de egna leden sviker. Bland de svarande som uppgett sig sympatisera med socialdemokraterna uppger 69 procent att de tror att Sahlin skulle göra ett bättre jobb på posten framför Reinfeldt. Men hela 30 procent av socialdemokraterna svarar att de tror Reinfeldt skulle göra ett bättre jobb.

"Det kan ju inte bero på att svenska folket inte känner till Mona. Det måste vara något med henne som inte inger förtroende", säger Fredrik Reinfeldt till Expressen.

Tittar man på blocken är siffrorna än värre för Sahlin. Där svarar bara 63 procent av de rödgröna sympatisörerna att de tror mer på Sahlin än Reinfeldt. Av de som sympatiserar med den borgerliga alliansen skulle endast 2 procent hellre se att Sahlin leder landet framför Reinfeldt, som har 97 procent bakom sig.

Demoskop gjorde undersökningen på internet den 20-21 maj och totalt genomfördes 1 028 intervjuer. Frågan löd: Vem av Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin skulle sköta arbetet som statsminister bäst? Om möjligt försök bortse från personens partitillhörighet.