Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rödgröna: Gratis tandvård till 24

De rödgröna vill att unga upp till 24 år ska ha rätt till gratis tandvård. Det sade V-ledaren Lars Ohly i Lotta Bromés utfrågning i P 4 Extra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Många unga fortsätter att studera eller får osäkra anställningar och väljer bort tandvård, sade han.

Löftet kommer att finnas med i den regeringsplattform som de tre partierna lägger fram på tisdag. Förslaget kostar 300 miljoner kronor per år.

I dag är gränsen för fri tandvård 19 år. I Västra Götaland har dock unga fri tandvård till 21 år efter ett lokalt beslut.

De rödgröna har även kommit med ett tandvårdslöfte till de äldre: Att checken på 600 kronor ska ges från 65 år i stället för vid 75 år. Även den förändringen kostar 300 miljoner kronor.

De tre rödgröna partierna har tidigare var för sig framfört olika krav på gratis tandvård. Socialdemokraterna har i budgetförslag haft en gräns vid 24 år, Miljöpartiet har satt den vid 25 år medan Vänsterpartiets linje har varit att tandvården ska likställas med sjukvården.

-På sikt måste vi ha ett system där hela kroppen behandlas lika. Men vi börjar med de äldre och och de yngre upp till 24 år, svarade Ohly på en lyssnarfråga.