Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Rödgröna är valets segrare"

Valforskaren David Karlsson slår fast att det låga valdeltagandet är ett problem för valets legitimitet.

Det rödgröna blocket är valet segrare. Det ser ut som att partiet kommer att få majoritet i regionstyrelsen och i nämnderna, men inte i fullmäktige, och så här kommenterar David Karlsson, kommunforskare vid förvaltningshögskolan, den nya situationen:

- Den liknar nu den i riksdagen, med skillnaden att de rödgröna är klart större än alliansen.

- Ingenting talar för att Sverigedemokraterna kommer att ges någon som helst inflytande av de övriga partierna. Men indirekt kan de utnyttja sin vågmästarposition och göra det svårare för majoriteten att få igenom sin politik. Som vi har sett bevis på i riksdagen och i ett antal kommuner.

Om att sjukvårdspartiet åker ut:

- Valet är en tragedi för Sjukvårdspartiet. Så länge regionen har funnits har partiet varit en nyckelspelare. I höstas fick man som tungen-på-vågen en mycket priviligierad position. Nu  ramlar partiet ut ur fullmäktige.

Om de rödgrönas framgång:

- Socialdemokraternas resultat måste, jämfört med höstens val, ses som en klar framgång. S har drivit en aktiv kampanj och har ett känt regionalt lok i form av Gert-Inge Andersson.

- Men en rimlig tolkning är att framgången för S följer en väljartrend i riket, en vändning som rimligen får tillskrivas partiledarskiftet tidigare i vår.

Om mittenpartiernas förluster:

- Under flera mandatperioder har Centern och Folkpartiet samarbetet med Socialdemokraterna. Det faktum att man så tydligt tagit ställning för ett allianssamarbete kan ha avskräckt väljare som uppskattade det tidigare samarbetet vänsterut.

Om Vägvalet:

- Siffrorna för Vägvalet är i natt inte särredovisade i sammanräkningen men det ser ut som att partiet gjort ett mycket bra val, även om man inte når upp till 3-procentspärren.

- Troligen har VV tagit många av Sjukvårdspartiets röster i Göteborgstrakten, och om de båda partierna hade ingått valsamverkan hade de definitivt vunnit på det.

Om valdeltagandet:

Omvalet har tydligt visat på vad som händer när man har skilda valdagar. Andelen som röstar blir radikalt lägre. Den gemensamma valdagen sätter normalt hela Sverige i valstämning - alla media pumpar ut budskapet om att val äger rum i veckor.

- Nu har regionala media tagit sitt ansvar, men riksmediernas monumentala ointresse har säkert bidragit till att valet känns mindre angeläget.

Om legitimiteten i ett val med rekordlågt deltagande.

- Ju färre medborgare som står bakom ett parti, desto mer ödmjuka bör kandidaterna känna sig inför sin uppgift.

Normalt är medborgare från svagare samhällsgrupper överrepresenterade bland dem som inte röstar: unga, arbetslösa, lågutbildade, invandrare med flera. Det är just dessa grupper som välfärdspolitiken riktar sig till.

- Det är därför extra problematiskt att dessa grupper inte blir hörda i valet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.