Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rödgrön majoritet i Ipsos barometer

Socialdemokraterna skulle få egen riksdagsmajoritet tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet vid ett val i dag, rapporterar opinionsinstitutet Ipsos.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Drygt hälften av väljarna stödjer de tre oppositionspartierna. Socialdemokraterna som står för nästan hela framryckningen, plus 6,3 procentenheter till 35,6 procent, skriver Dagens Nyheter. På regeringssidan är det Moderaterna som förlorat mest, minus 2,4 till 29,7 procent.

Sverigedemokraterna backar 1,3 till 4,2 procent.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin tycker att siffrorna i opinionsmätningen är glädjande men poängterar att det är just en mätning och att det är på valdagen det avgörs vilket parti som är störst.

-Men mätningen verkar bekräfta en vändning för vår del och vi ser att vi tar väljare från båda sidor blocken, säger Carin Jämtin till TT.

Hon tror inte att uppsvinget beror på någon direkt Löfven-effekt men säger att Socialdemokraterna efter partiledarbytet lyckats bättre med att föra ut sin politik i media.

-Nu pratar vi politik och inte andra saker, säger Jämtin.

Statsvetaren Jenny Madestam ser en annan förklaring.

-Saudiaffären kan säkert ligga i de här siffrorna på något sätt för alliansen och Moderaterna inte minst. Men generellt tror jag att det man ser i de här siffrorna, och de från andra opinionsinstitut på sistone, är att Socialdemokraterna har bytt partiledare, säger Jenny Madestam.

Även om Stefan Löfven som person väcker förhoppningar tror hon mer att det handlar om en "stabiliseringseffekt" som man också såg när Håkan Juholt blev S-ledare - att väljarna återigen har förväntningar på S.

-Men sen gäller det att infria de förväntningarna, säger Madestam.

Andra faktorer som kan spela in är att småpartierna i alliansen har börjat tröttna på att stå i skuggan av M, och att finns en diskussion om idéfattigdom hos regeringen.