Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rånvåg i Stockholms city

På kort tid utsattes två bankkontor i centrala Stockholm för rånförsök och bombhot. Strax därefter rånades ett växlingskontor i närheten.

Det första larmet kom in 10.35, från Handelsbanken Östermalmstorg. Någon kom in och lämnade ett föremål, som personalen uppfattade som en bomb. Därefter skedde samma sak på Nordeas bankkontor på Smålandsgatan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Sen hade vi ett rån på ett växlingskontor på Holländargatan. I nuläget inga misstänkta. Vi jagar för fullt, Lars Byström, kommissarie på länskriminalpolisavdelningen.

Områden kring de tre brottsplatserna spärrades av. Även bad- och spa-anläggningen Centralbadet, beläget mellan Holländargatan och Drottninggatan, utrymdes, uppger aftonbladet.se.

Totalt hittades tre misstänkt farliga föremål i samband med rånet och rånförsöken. Det första sköts sönder av en bombrobot på plats i korsningen Holländargatan-Kammakargatan.

-De andra två har placerats i så kallade sprängkulor och ska tas till en plats i norra Stockholm där man tar hand om dem, desarmerar dem och kontrollerar dem, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

Arbetet sker med målet att säkra spår.

Om de tre händelserna hör ihop är inte fastslaget, men sannolikt, enligt Lars Byström.

Polisen har hittat ett vapen i närheten av Stadsbiblioteket, där också en övergiven vespa som de som rånade växlingskontoret tros ha använt påträffades. Enligt uppgifter till DN är det ett automatvapen men det vill polisen inte bekräfta.

-Vi har hittat ett vapen. Men vi kommenterar inga detaljer om det. Om det kan knytas till rånen återstår att se. Det pågår kontroller överallt av både personer, fordon och annat, säger Kjell Lindgren.

Många av avspärrningarna har tagits bort sedan de misstänkta sprängladdningarna avlägsnats.

-Men fortfarande sker teknisk undersökning och spårsäkring så avspärrningarna vid Östermalmstorg är kvar ett tag till, säger Kjell Lindgren.

Förutom att polisen gör kontroller av personer och fordon samlar man också in övervakningsfilmer som kan ha fångat rånarna på bild samt sammanställer vittnesmål.

För några veckor sedan skedde ett liknande rån i Stockholm. Även då gjorde rånarna en avledningsmanöver på en plats (Götgatan på Söder) för att sedan slå till mot ett växlingskontor en bit bort (Gullmarsplan).

-Det blir en stor oreda om man sätter ut vad som antagligen är attrapper runt banker. Det är ett effektivt sätt att skapa oro, säger Björn Ek vid Rikskriminalpolisen.

Camila Salazar Atías, kriminolog på Fryshuset och expert på kriminella gängbildningar, tror inte att det är något gäng som lägger bakom rånen och bombhoten.

-Snarare kan det vara kriminella nätverk som valt ut specialister inom respektive områden.

Enligt Salazar Atías är det vanligt att man rekryterar ett antal personer till en viss "stöt".

-Det innebär också att man är mindre sårbar om en enskild person grips. Man kanske bara känner varandra till smeknamn och kommer med tack vare professionell kunskap, inte genom personliga band.