Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Råden som ordnar din pension

För många kan pensionen vara en källa till oro, ofta beror det på att man är dåligt insatt. Men med några enkla steg går det lätt att skaffa sig den överblick man behöver.

– Anledningen till att man är orolig är nästan alltid okunskap. Vi träffar dagligen människor som inte vet någonting om sin pension och som inte vill fråga för att de skäms. Men det behöver man inte göra, frågar man så har man kommit en bit på vägen, säger Patric Nilson, försäljningschef på Länsförsäkringar.

Oavsett vad man har för känslor kring pensionen är A och O att faktiskt sätta sig in i sitt sparande, och det är inte alls så krångligt som det låter. Det första steget är att öppna det orangea kuvertet.
– Steg två är att gå in på minpension.se och skaffa sig en helhetsöverblick. Därefter bokar man in en privat rådgivning. Följer man de tre stegen så har man skaffat sig full koll på sin pension.

Det primära målet med en rådgivning är att anpassa pensionssparandet efter kundens enskilda behov, därför börjar varje möte ofta med en intervju. Det som kan skilja sig är bland annat önskad risknivå, vid vilken ålder man har tänkt ta ut sin pension och hur mycket kunskap man har om olika typer av sparande.
– När vi har sett över de olika behoven och hur mycket man tänker sig att man vill ha ut i rena pengar, tar rådgivaren fram ett förslag som passar för just dig.

Patric Nilson menar att det finns en sparform för alla, men att det samtidigt gäller att sätta sig in i sin pension.
– Det är viktigt att inte bara tänka att det ordnar sig automatiskt, man måste ta tag i det. Följer man bara de här tre stegen så får man en tydlig bild över sitt sparande. Det kan vara bra att komma ihåg att pensionen är ens framtida lön, det är viktigt att ta ansvar för den.  

Det finns en rad olika sätt att spara på, men de två vanligaste formerna är investeringssparkonto (ISK) och Kapitalförsäkring. För den som är höginkomsttagare finns det utöver olika sparalternativ också möjlighet att löneväxla eller bonusväxla. I grunden innebär det att ens arbetsgivare betalar in mer pension mot en mindre lön.
– För att göra det behöver man dock tjäna minst 41 000 kronor och ha en arbetsgivare som godkänner löneväxling. Har man de förutsättningarna är det bra att löneväxla oavsett ålder, det får ganska liten effekt i plånboken men gör stor skillnad för ens pension.

Boka din rådgivning hos Länsförsäkringar här.