Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rävspel om partiledarposten

De som utpekas som tänkbara nya partiledare för Socialdemokraterna ligger lågt.

Nu väntar ett rävspel om vem som ska få efterträda Mona Sahlin.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Dagen efter avgångsbeskedet befann sig Sahlin på socialistinternationalens möte i Paris. Hon har redan fått jobberbjudanden, "mer eller mindre seriösa". Sahlin uppgav för tillresta journalister att hon inte alls kände sig sviken av partiet, men ville inte heller gå in på varför hon misslyckats med att förnya Socialdemokraterna. Efterträdardiskussionerna tänker hon inte lägga sig i.

– Det är inte personerna, det är politiken, som väljarna nu flera val i rad har ratat, sade Sahlin.

Jakten på en ny partiledare har redan dragit i gång. Flera namn pekas ut som möjliga kandidater till posten. Förre SSU-ordföranden och riksdagsledamoten Mikael Damberg förs fram från flera håll.

– Det är en märklig diskussion att mindre än 24 timmar efter att Sahlin beslutat sig för att avgå så finns det de som har tvärsäkra uppfattningar om vem som ska leda partiet framöver, säger Damberg som anses stå till höger i partiet.

På frågan om det är uteslutet att Damberg skulle svara ja om valberedningen vänder sig till honom svarar han att "frågan är inte aktuell".

Vill undvika högersväng

Fackförbundet Byggnads vill förhindra att partiet driver högerut för att tillfredsställa storstadsväljare, men ordföranden Hans Tilly avstår från att nämna namn.

Transport har däremot en favoritkandidat, gruppledaren i riksdagen, Sven-Erik Österberg, eftersom han har en "tydlig facklig bakgrund". Även Transport ser gärna att partiet går vänsterut och kan därför också tänka sig distriktsordföranden i Kalmar län Håkan Juholt och riksdagsledamoten Morgan Johansson från Skåne.

Ingen av dem, inte heller partiets ekonomisk-politiske talesperson Thomas Östros eller förre finansministern Pär Nuder, ville ge intervjuer på måndagen. Att öppet visa sig intresserad av att bli partiledare är inte kutym i S. Därför väntar nu ett rävspel bland dem som känner sig kallade.

Inte heller IF Metalls ordförande Stefan Löfven kunde ge klart besked efter det att riksdagens förre talman, Björn von Sydow förespråkat honom.

Wallström stannar i New York

De två populäraste kandidaterna, förra EU-kommissionären Margot Wallström och förre justitieministern Thomas Bodström, lämnar däremot till synes tydliga besked om att de inte vill kandidera. Wallström tänker fullfölja sitt FN-uppdrag fram till 2012.

Det formella sökandet efter en ny partiledare inleds först den 4 december då partiets förtroenderåd tillsätter en valberedning. Den ska sedan höra sig för i de 26 partidistrikten om det finns någon som verkar ha brett stöd. Önskemålen om hur nästa partiledare ska vara är många.

– Det bör vara en person som kan föra sig i många sammanhang, en skicklig diplomat, en massmedialt intressant person men också en gedigen socialdemokratiskt ideologisk, folkhemsnära person, säger Lilly Bäcklund, partidistriktsordförande i Västerbottens län.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.