Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den amerikanska jagaren USS Barry avfyrar kryssningsmissiler.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Räderna fortsätter

Västmakterna fortsatte attackera mål i Libyen på söndagen och enligt USA har en flygförbudszon i praktiken upprättats. Gaddafiregimens attacker mot Benghazi stoppades, men i rebellfästet Misrata fortsatte striderna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Utbrända bilar och militärfordon tillhörande Gaddafilägret kantade på söndagen den väg som leder till rebellfästet Benghazi. Intill bilvraken syntes ett tiotal lik. Fordonen hade träffats av franska flygattacker och det verkade som om den libyske diktatorn Muammar Gaddafis angrepp på Benghazi stoppats i sista sekund.

-Om inte fransmännen hade slagit till skulle vi ha lidit svårt nu. De kom i tid, sade oljearbetaren Yunis Salem, 52, till nyhetsbyrån Reuters, där han satt på marken mittemot rebellernas högkvarter i staden.

Enligt sjukhuskällor hade Gaddafistyrkornas attacker mot Benghazi krävt minst 94 liv sedan i fredags.

USA:s högst rankade militär beskrev helgens bombningar som "framgångsrika" och hävdade att Gaddafis luftvärn är allvarligt skadat.

-Han (Gaddafi) har inte haft något flyg i luften de senaste dagarna, så i praktiken är flygförbudszonen upprättad, sade amiralen Mike Mullen i tv-programmet Meet the Press.

Bomber föll också på flera platser i Tripoli, bland annat nära Gaddafis palats i södra delen av stan, uppgav en AFP-reporter.

Tidigt på söndagskvällen hördes intensiv luftvärnseld ver centrala Tripoli, säger vittnen till Reuters.

Men om regimens attacker mot Benghazi stoppades av de allierades flygbombningar, såg det sämre ut i den av rebeller hållna staden Misrata, 20 mil öster om Tripoli. Där kom på eftermiddagen vittnesuppgifter om att Gaddafis styrkor gått in i centrum med stridsvagnar och fotsoldater.

Gaddafi framträdde i ett ljudinslag, utan bild, i stats-tv och sade att han förbereder sig på ett långt krig. Han sade också att ledarna för Storbritannien, Frankrike och USA kommer att "falla som Hitler och Mussolini".

Enligt regimen hade anfallen mot libyska mål krävt 64 liv på söndagen och Arabförbundet beklagade helgens attacker. Trots sitt stöd för en flygförbudszon kritiserar förbundet att attackerna också drabbar civila.

På söndagskvällen anslöt sig plan från Qatar för att delta i operationerna och även Förenade arabemiraten sades vara på väg.

Också Turkiet har lovat att ställa upp, ännu oklart hur.