Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Räddningsmissionen: "Inget vi hört om"

"Jag har aldrig hört att någon skulle tvingas betala för platser att tigga på". Det säger Ion Stan som dagligen träffar fattiga EU-migranter genom sitt arbete på Räddningsmissionen

Ion Stan jobbar som fältassistent vid Räddningsmissionens arbete för romer i Göteborg. Tillsammans med kollegor bedriver han uppsökande verksamhet och träffar många av de människor som tigger på Göteborgs gator.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han har inte hört talas om att de skulle tvingas betala för platser att sitta och tigga på.

– Nej, det känner jag inte alls igen, säger han. Men det kan bli diskussioner om platser mellan olika personer. Någon som har varit här fler gånger och tycker de var på plats först kan säga att du kan sitta där eller där i stället. Men någon betalning har jag aldrig hört om.

Det blåser snålt i Göteborg. Vid Brunnsparken sitter Filip Dimitrov Angelov med en mugg framför sig. Han kommer från Bulgarien och har varit i Sverige i tre veckor nu.

Han försöker få ihop pengar för att få mat för dagen och en slant över att spara, berättar han för Ion Stan.

Lite längre bort träffar vi en annan man som tigger. Han är från Rumänien och vill inte uppge sitt namn. Han är modstulen och undrar varför så många i Sverige vill att de som tigger ska ge sig av.

– Jag vill jobba som andra. Men vad ska jag göra? säger han till Ion Stan.

Varken han eller Filip Dimitrov Angelov säger sig känna till att de finns de som kräver hyra för platser att tigga på.

Enligt Ion Stan, själv rom från Rumänien, kommer det allt fler fattiga EU-migranter till Göteborg. Just nu är det mycket svårt för dem att hitta någonstans att övernatta. Många sover utomhus eller i bilar. Och det finns de som utnyttjar situationen för att tjäna pengar.

– Det finns de som hyr ut sängplatser där tio till 20 personer får dela en lägenhet, säger han.

På Räddningsmissionens förskola är det lunchdags. Här kan barn till fattiga EU-migranter få en tillfällig plats när de följt med sina föräldrar till Sverige. Ulrika Falk, som arbetar här och är samordnare för arbetet för romer, är precis på väg ut när vi träffar henne.

Hon tycker det finns en risk att debatten om tiggandet hamnar snett.

– Det blir ett dilemma om diskussionen handlar om fuffens och fiffel. Det är inte de fattiga betjänta av. Det handlar om absolut fattigdom och absolut exkludering, där pengar från tiggandet hjälper till att bygga upp byar i Rumänien och Bulgarien, eftersom länderna själva inte gör det de ska för sina medborgare.

Men att det kan finnas situationer när de som är utsatta söker lösningar och sätter sig på dem som har än en värre situation är inte så konstigt, menar hon.

– En fattig utnyttjar en annan fattig, så är det ju bland oss också – människor som är desperata försöker sko sig på andras utsattas situation.

Det hon vet är att tiggandet är organiserat genom nätverk och familjer. Man hjälper varandra, helt enkelt.

– Men visst vaktar man sin plats. Det är bra att ha en stammisplats där man odlar sina relationer och känner igen dem som är där. Det tjänar man på.

Regelmässig utpressning om tiggarplatserna ställer hon sig mycket tveksam till.

– Vid ett fåtal tillfällen har jag hört om så kallad bötning, men de allra flesta behåller pengarna för egen del och jag har inte hört det från någon som själv varit utsatt. I våras hörde jag att någon krävde 600 kr för att låta en person få sitta på en plats. Men om det sker är det otroligt allvarligt och ska polisanmälas, säger hon.

Fakta: Hjälp till drägligare liv

Göteborgs Stad samarbetar sedan 2012 med flera ideella organisationer för att göra livet drägligare för de EU-medborgare som vistas tillfälligt i staden. Insatserna består bland annat av övernattningsplatser, öppen förskola och en dagcentral där migranterna kan få mat, tvätta sina kläder och ta en dusch.

Källa: Göteborgs kommun

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.