Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Familjen Bilander kunde sova ut på en ungdomsgård i Brålanda.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Räddades av Brålandaborna

Carola och Henrik Bilander fastnade i snökaoset med sina tre småbarn. Brålandaborna ställde upp.

- Jag vill rikta ett stort och varmt tack för den hjälp vi fick, säger Carola Bilander.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De var på väg från Halmstad till en efterlängtad skidsemester i Idre och de första 25 milen avverkades utan problem. När de passerat Vänersborg tilltog snöandet och blåsten. Snön drev igen på Europavägen och på Dalboslätten mötte de en bilist som signalerade att de skulle stanna.

- Vi fick beskedet att vi inte kunde fortsätta, berättar Carola Bilander. Vägen skulle stängas av.

Längre norrut hade det bildats två-tre meter höga snödrivor. Familjen lydde rådet och återvände till en vägrestaurang de nyss passerat. Då hade klockan hunnit bli tre på eftermiddagen.

Carola, Henrik och barnen Axel,9, Elsa, 7 och Saga, tre och ett halvt år, var strandsatta och husvilla. Ett öde de delade med mellan 50 och 100 danskar, holländare, tyskar och svenskar. De visste inte om de skulle kunna fortsätta till sina skidorter. Eller om de skulle tvingas övernatta på restaurangen.

Vid 18.30-tiden kom en präst med lugnande besked. Prästen berättade att en kyrka, ett vandrarhem, fritidsgården Sörgården, föreningar och privatpersoner erbjöd husrum.

- Vi var ett 50-tal personer som gick i kolonn till Sörgården. Där togs vi emot med öppna armar, berättar en tacksam Carola Bilander.

Dessförinnan hade budkavlen gått bland Brålandaborna. De hade lämnat in kunddar, madrasser och andra förnödenheter.

Sörgården fylldes snabbt av 50-100 personer som behövde någonstans at sova.

- Vi fick mackor och kaffe och vi kunde se Melodifestivalen och OS på två TV-apparater, säger Carola Bilander. Det fanns biljard och andra spel och vi fick ett eget rum på övervåningen.

Carola Bilander vill rikta "ett stort och varmt tack till Brålandaborna för deras generositet". En tacksamhet som delas av många.

- Mellan 300 och 400 personer hystes in på olika ställen och många privatpersoner upplät sina hem, berättar Christina Milén, projektledare för Brålanda år 2010. Någon tog till och med hand om tre familjer.

- Det var ett katastrofläge.

På söndagsmorgonen hade plogbilarna hunnit ikapp och Europavägen var fri från snö. När GP pratar med Carola Bilander har de återupptagit den avbrutna bilfärden.

- Vi har ungefär 40 mil kvar och räknar med att vara upp i Idre i kväll, säger Carola Bilander.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.