Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Arbetsförmedlingen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rädda fler från lång arbetslöshet

Statliga bolaget Lernia lanserar ny politik för att minska arbetslösheten. Den tål att ta på allvar.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Åtgärderna för att minska långtidsarbetslösheten är ineffektiva. Bättre är att satsa pengarna på dem som nyss blivit arbetslösa.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De är inte ett politiskt parti som kommer med förslaget så här inför slutspurten i valrörelsen. Avsändare är Lernia, det statliga utbildnings- och bemanningsföretaget, som gett ut en vitbok om arbetsmarknadspolitiken.

Boken riktar sin udd mot regeringens olika åtgärder för att minska långtidsarbetslösheten. Istället för dagens programkatalog, med Fas 3 som ett hårt kritiserat sista steg, borde resurserna satsas på dem som står närmare arbetsmarknaden, föreslår Lernia. Insatserna kan bli då bli mycket mer effektiva. Dessutom riskerar denna grupp med förutsättningar att få jobb att glida in i gruppen långtidsarbetslösa om ingenting görs.

Det är ett intressant förslag. Dagens arbetsmarknadspolitiska inriktning på långtidsarbetslösa bärs av en tanke och värdering att de som är i behov av mest stöd också ska komma först i kön till olika former av hjälp. Men det bästa kan bli det godas fiende. Ingen tjänar på att gruppen långtidsarbetslösa fylls på med människor som kanske aldrig hade behövt hamna där.

Lernia-boken listar en rad förslag på hur arbetsmarknadspolitiken ska bli bättre, för individerna, företagen och hela svenska samhället. För bra är det inte idag.

Arbetsförmedlingen är ett sorgebarn. I våras tillsatte regeringen en utredning med uppgiften att tänka nytt så att Arbetsförmedlingen på ”bästa sätt bidrar till att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt”. En häpnadsväckande formulering. För Arbetsförmedlingen borde väl med sin 72-miljardersbudget redan ha den uppgiften? Utredaren får på sig till 2016 att komma med förslag.

Nu är det som det är och statliga bolaget Lernia vill med sin snabba kravlista få fart på processen. Ett förslag är att åtgärderna ska inriktas på individen. Det borde vara självklart. Det är individer som får jobb, inte grupper, och individerna måste få utbildning som motsvarar arbetsgivarnas krav. För det finns jobb. Problemet är de som söker arbete men inte har rätt kompetens. Och det är det glappet som arbetsmarknadspolitiken ska överbrygga.

Ett mycket konkret Lernia-förslag är att ta bort 180-dagarsgräsen för att kunna gå en arbetsmarknadsutbildning med a-kassa. Istället ska det bli möjligt från dag ett. Nuvarande regel bygger på en tanke att den arbetssökande först ska mjölka ut alla möjligheter på att få nytt jobb utifrån sina arbetserfarenheter. Först om inte det går är det dags för omskolning. Så går det inte att tänka med dagens föränderliga arbetsmarknad.

Lernia pekar också på att upphandlingen av arbetsmarknadsinsatser måste bygga på kvalitet och inte lägsta pris. Det är bara att instämma.

GP 29/7 -14