Röst som trivs med att laga mat i radio

Tomas Tengbys journalistbana började redan i högstadiet. Efter 43 år i yrket är han en av våra mest kända profiler i etern. Nu fyller radiorösten 60 år.

ANNONS
|

- Radions styrka är att den når ut utan att vara flashig. Och där känner jag mig bekväm, säger Tomas Tengby.

Förutom radiomediet är matlagning det som många förknippar med Tomas. Sedan 2009 gör han Meny i radions P1. Konceptet är mat med ett journalistiskt perspektiv.

- Grundinställningen är positiv även om vi inte backar för att berätta det hemska. Men vi ska heller inte måla så oerhört svart att folk ger upp hoppet utan göra program som upplyser och stimulerar. Det finns mycket att utforska, många spännande historier.

Intresset för mat har han med sig från uppväxten. Mamma Tengby jobbade som kokerska på en förskola, och pappa var försäljare av livsmedel till storkök. Sina egna matkunskaper blev han varse i samband med att han fick sitt första barn.

ANNONS

- Då blev det ordning på livet och man tvingades laga något varje dag. Jag insåg att det var roligt och att jag hade bra handlag.

Och matlagning till de yngsta behöver inte vara särskilt knepigt, tycker han. Det man kan behöva ta hänsyn till är att de har lite känsligare smaklökar.

- Men man ska akta sig för att betrakta barn som en annan ras och börja laga speciell mat. Då målar man in sig i ett hörn. Jag har gjort det i perioder, alla har väl sina duster, men oftast har det funkat bra. Nu är det payback. Våra barn tycker om det mesta.

Genom åren har Tomas Tengby också skrivit en hel del dramatik, bland annat för radioteatern, och regisserat. Han har släppt ett tiotal kokböcker, många tillsammans med hustrun Ulrika Tengby Holm, hållit föredrag och gjort matprogram i tv.

Ett av dem är Mat med Tina Nordström. Fortfarande får han då och då frågan om han inte ska göra fler tv-program, men svaret blir att han hellre gör radio än står framför kameran.

- I tv blir det ett annat personfokus. Jag kommer ihåg från min period där att folk tittade på mig på ett annat sätt. Man blir betraktad som lite av en stjärna och det känner jag mig inte alls bekväm med. Den divagenen har jag inte i mig.

ANNONS

- I radio är det är väldigt lite stjärneri. Om folk pratar med mig är det för program som jag har gjort. Det känns bra och ganska otvunget.

Tycker du att det är lite jobbigt att bli intervjuad också?

- Ja, mest för att jag inte tycker att jag är särskilt intressant. Jag förstår inte varför omvärlden skulle vara intresserad av mig. Det är en egenskap som inte är helt bra i denna tid om man jobbar med massmedia.

Men det har ju funkat bra för dig ändå?

- Jag ser det mer som tillfälligheter, att jag haft mycket tur och kanske lite talang, men framför allt ett stort engagemang. Det tror jag fortfarande gäller – om man verkligen vill något då har man ganska stora möjligheter att komma dit. En fallenhet är bra, men mycket kan man lära sig.

ANNONS