Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Qviding öppnar famnen för flyktingbarnen

Det strömmar in ensamkommande flyktingbarn till Göteborg. Nu hjälper fotbollsklubben Qviding till med tillfälliga sängplatser och mat.

De senaste två dygnen har cirka 100 ensamkommande flyktingbarn anlänt till Göteborg och fler väntas. Kommunen letar febrilt efter tillfälliga boenden, där barnen får stanna några dagar i väntan på mer långsiktig placering. Nu öppnar fotbollsklubben Qviding sitt klubbhus för barnen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På onsdagskvällen rådde full aktivitet i klubblokalerna vid Härlanda park. Cirka 30 provisoriska sovplatser har ordnats i omklädningsrummen under dagen. De första tonårspojkarna har anlänt och fått duscha, äta och byta till nya rena kläder. Glädjen blev stor när de fick veta att det fanns nätverksuppkoppling.

- De är exakt som våra ungdomar som vi jobbar med varje dag. Enda skillnaden är att de behöver tolk och att de ska sova över, säger klubbchefen Thomas Gustafsson.

Damjuniorerna fick bädda sängar

Beslutet om att öppna dörrarna för flyktingbarnen tog klubbstyrelsen på tisdagskvällen. Sedan gick det fort.

- Jag svarade i morse att vi var glada för erbjudandet och att vi behövde 30 platser innan kvällen, säger Verónica Morales, verksamhetschef vid social resursförvaltning.

Hon berättar att det väntas komma 40-50 ensamkommande barn om dagen till Göteborg den närmaste tiden, med färja, tåg eller flyg.

- Jag har bett Göteborgs fotbollsförbund om hjälp att hitta fler föreningar som är intresserade av att ställa upp med klubbhus, säger Verónica Morales.

Uppslutningen bland de aktiva i Qviding FIF är total, enligt Thomas Gustafsson.

- Damjuniorerna kom hit och skulle träna idag men fick skippa det och bädda sängar i stället och det gjorde de så gärna, säger han.

Fotboll som vanligt

Klubbens verksamhet ska kunna fortsätta ungefär som vanligt.

- Vi får be de flesta att de klär om och duschar hemma, omklädningsrummen går åt till sovrum. På övervåningen har vi tv-rum och sällskapsrum som alla får använda och det känns jättebra att kidsen kan mötas här och kicka lite boll.

Boendet är bemannat dygnet runt av personal från stadens sociala resursförvaltning. Qvidings insats och utökningar av befintliga boenden gör att antalet platser nu är 96. Men det kommer inte att räcka.

- Vi behöver 130-140 platser. Intresserade idrottsklubbar kan höra av sig till mig, säger Verónica Morales.

Vill inte att privatpersoner erbjuder akutboende

Däremot vill kommunen inte att privatpersoner erbjuder tillfällig övernattning.

– Nej det vill vi inte. Det är viktigt att de nyanlända får möjlighet att komma in i de ordinarie strukturerna så fort som möjligt. Att de blir registrerade och kommer in i processen, så att det blir tryggt och rättssäkert för dem, säger Morales.

Om man som privatperson vill hjälpa till kan man kontakta en frivilligorganisation för att få tips och vägledning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.