Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Putin erkänner Sovjetmisstag

Sovjetunionen gjorde fel och Rysslands ekonomi kommer snart att bli bättre. Så talar åtminstone Vladimir Putin. Den ryske presidenten bjöd som vanligt på både stort och smått i sin årliga frågestund i tv.

I ungefär ett helt Vasalopp - 3 timmar och 57 minuter - höll Putin hov inför otaliga tv-tittare på torsdagen. Av de miljontals frågor som kommit in på förhand eller under sändningen besvarades 74, om allt från iranska vapenleveranser till mjölkproduktion.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Om den ständigt heta frågan om Ukraina gavs samma besked som vanligt:

-Jag kan säga det definitivt: det finns inga ryska trupper i Ukraina, hävdade Putin.

Att det skulle bli krig med grannlandet ser han för övrigt som "omöjligt". Ryssar och ukrainare är samma folk, anser Putin, och menar att bollen ligger hos myndigheterna i Kiev vad gäller framtiden för utbrytarområdena i Donetsk och Luhansk.

Sovjet-misstag

Frågorna till Putin ställs av allt från småbarn till oppositionella. Vissa är tydligt placerade med avsikt, andra mer fristående. I år fick Putin bland annat betona att ingen behöver vara rädd för Ryssland, att Ryssland inte vill bygga något nytt imperium och att den sovjetiska kontrollen över Östeuropa inte alls var bra.

-Vi försökte tvinga på vår utvecklingsmodell på en rad östeuropeiska länder efter andra världskriget och vi gjorde det med tvång. Det måste erkännas. Och det fanns inget gott i det - snarare är det något som vi får lida av i dag, sade Putin i en ovanligt öppen kritik mot det gamla styret.

Samtidigt styrde han snabbt in ämnet på kritik mot USA.

-Amerikanerna beter sig likadant nuförtiden. . . De kommer också att misslyckas, sade presidenten.

Öl med Schröder

Ekonomiskt räknar inte Putin med några hävda sanktioner under den närmaste framtiden. Han väntar sig ändå ett ryskt lyft inom två år.

-Det vi ser nu med den stärkta rubeln och växande marknader. . . Det kan gå snabbare än så, sade Putin.

Inom avdelningen kuriosa fick han dessutom berätta en anekdot om ett bastubad med Tysklands förre förbundskansler Gerhard Schröder.

-Bastun började brinna, men Schröder satt ändå lugnt kvar till han hade avslutat sin öl.