Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Publiken rasande - tog sig inte hem

Katastrofdåligt! Det tycker Adam Leszczynski, en av besökarna på Metaltown, om busstrafiken till och från festivalområdet. Och han får medhåll av många andra; Metaltowns Facebook-sida svämmar över av ilskna inlägg från festivalbesökare.

Adam Leszczynski gick mitt under spelningen av sitt favoritband för att han säkert skulle få plats och kunna ta sig hem från Metaltown med skyttelbussarna. Det hjälpte inte. När han kom ut till bussarna var köerna redan långa. Han funderade på att ställa sig i taxikön, men den var också lång. Så han gick.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Man tar sig inte hem! säger han upprört. Jag har varit på Roskilde och många andra festivaler, jag har aldrig varit med om något så dåligt som detta. Det är milslånga vägar med diken, det är mörkt och det är inte så kul att gå där mitt i natten. Arrangörerna har ordnat 60 bussar till 20 000 personer – hur tänkte de då?

Adam Leszczynski bor i Kärra på norra Hisingen, ungefär en mil från festivalen. Han kunde inte tänka sig att det skulle vara några problem att ta sig hem. Men han fick först gå en bit, sedan hejdade han en taxi och fick samåka med dem som satt i "för en hundralapp". Sen fick han ta sig till Backaplan, vänta in kollektivtrafik där och sen till slut komma hem.

Han är förbannad.

- Om jag skulle ha fått plats på en buss så går de direkt till Järntorget. Järntorget! Varför stannar de inte på Backaplan, eller åtminstone vid centralstationen? Jag vill inte, klockan tre på natten, åka in till Järntorget när jag ska till Kärra. Det är ju helt idiotiskt!

"Vi kommer givetvis ordna med goda bussförbindelser mellan festivalområdet och Göteborgs city." Så står det på arrangörens hemsida. Men det är många festivalbesökare som efter dag ett inte tycker att arrangörerna lever upp till det löftet.

Även GP:s reporter på plats vittnar om kaoset. Folk fick köa i timmar när de skulle hem, köandet var oordnat och risken för klämskador stor. Minst en tjej svimmade. Enligt en busschaufför var det alldeles för få bussar, även om bristen på kösystem var det stora problemet.

Men det var inte bara busskaoset som retade upp Adam Leszczynski:

- Det är så mycket som är otroligt dåligt på det nya stället, säger han. Det är jättedålig täckning, så dels fungerade deras uttagsautomater ofta dåligt, man fick inte ut några pengar. Dels kunde man inte rapportera på Facebook var man var, och man kunde inte hitta sina kompisar för mobilen funkade inte. Det är katastrofdåligt! Jag vet inte ens om jag vill gå tillbaka dit nu andra dagen. Det stora fina med Metaltown innan var ju att det var mitt i stan. Frågan är om inte arrangörerna gjorde världens miss när de flyttade festivalen dit ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.