Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

PTS tar tillbaka omstritt förslag

Post- och Telestyrelsen ville förhandsgranska alla nyregistrerade svenska domännamn som innehåller ordet bank. Men efter protester och påtryckningar beslutade man på måndagen att slopa kravet.

Upprinnelsen är det antal oseriösa domänägare som använder bank i sina domännamn i hopp om att få extra trafik när bankkunder av misstag stavar fel i sina webbläsare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Handelbanken.se och handeksbanken.se är några exempel på felstavningar som registrerats för att dra nytta av trafiken till Handelsbankens webbplats.

Tillsynsmyndigheten Post- och Telestyrelsen beslutade därför att den stiftelse som tillhandahåller de svenska internetadresserna ska sätta upp ordet "bank" på sin spärrlista.

Väckte starka protester

Men beslutet väckte starka protester. Ett av de webbhotell som säljer utrymmen och webbadresser som slutar på .se startade en namninsamling, där över 8 000 personer hittills har skrivit på - och protesterna gav utdelning på måndagen när Post- och telestyrelsen beslutade att slopa sitt krav.

– Jag är jätteglad att PTS nu lyssnar på oss. Jag tror att trycket på dem har ökat gradvis - även internatonellt, säger Anders Aleborg, vd på Binero, webbleverantören som initierat namninsamlingen.

PTS beslut att förpröva alla domännamn innehållande ordet ”bank” var både ogenomtänkt, oproportionerligt, ineffektivt och saknade lagstöd, menar han.

Granskningen av olämpliga domännamn sker idag i efterhand, inte i förhand och Post- och Telestyrelsen skriver nu att "tillsynen kommer att bedrivas genom dialog med .SE och Finansinspektionen, för att hitta en lösning för starkare prövning i efterhand av bankrelaterade domännamnsansökningar."

– Det är bättre att angripa problemen när de uppkommer, istället för att agera som en kommuniststat, menar Anders Aleborg.

Hotades med vite

ISS, Stiftelsen för Internetinfrastruktur - som ansvarar för den svenska toppdomänen .se - tyckte heller inte att idén var speciellt bra.

I ett svar till PTS skriver stiftelsen att en förprövning inte skulle innebära en lösning på problemet att ordet bank används i - vad PTS hävdar - strid mot lagen.

Lagen säger nämligen att ett företag endast får använda ordet bank i sitt företagsnamn först efter att ha fått tillstånd från Finansinspektionen. Men en internetadress och ett företagsnamn är inte samma sak, menar stiftelsen.

De påpekar samtidigt att det inte finns någon lag som förbjuder användandet av ordet bank i domännamnet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.